Potvrđen "višak" građevnog zemljišta u opatijskom prostornom planu

OPATIJSKI gradonačelnik Ranko Vlatković na današnjoj je konferenciji za novinstvo izvijestio da je nalazom nezavisne revizije opatijskoga Prostornog plana, obavljene u tvrtci Geoprojekt, potvrđeno da je građevnom zemljištu u Opatiji u grafičkom prikazu dodano 285 hektara koji nisu navedeni u tekstualnom dijelu plana.

U početku prosinca Urbanistički je institut Hrvatske po nalogu Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja pregledao opatijski Prostorni plan koji je izradila tvrtka "Opatija group" kad je i utvrđena ta razlika. Na temelju grafičkog prikaza plana izdaju se građevne dozvole kojih je u razdoblju primjene plana, u protekle dvije godine, izdano oko stotinu. Još nije poznato koliko je građevina izgrađeno.

Vlatković je danas ponovio slijed događaja u vezi s prijepornim planom, navevši da je on prihvaćen u travnju 2001. na zadnjoj sjednici prošlog saziva Gradskog vijeća. Odbacio je tvrdnje bivšeg gradonačelnika Axela Luttenbergera, za čijeg je mandata izrađen i prihvaćen taj plan, da je Luttenberger smijenjen jer je smetao interesnoj grupi u poslovima vezanima uz taj plan i građevinarstvo, a da su odgovorni ostali u gradu na važnim mjestima. Vlatković je rekao da Luttenberger nije smijenjen, nego da nije dobio potrebnu većinu glasova kad se u Gradskom vijeću glasovalo o njegovu ostanku na mjestu gradonačelnika.

Uz to, rekao je Vlatković, na nedavnoj, zadnjoj sjednici Poglavarstva odlučeno je da ostavke daju svi članovi toga tijela i Gradskog zavoda za prostorno planiranje koji su na ikoji način sudjelovali u izradbi i donošenju prijepornog plana ili se smatraju odgovornima. O njihovim ostavkama odlučivat će Gradsko vijeće.

Pročitajte više