Potvrđena smrtna presuda Aghajariju, Shirin Ebadi je smatra "neprihvatljivom"

IRANSKO je pravosuđe u utorak objavilo da smrtna presuda za disidenta Hachema Aghajarija nije konačna, bojeći se novih nemira nakon što je provincijski sud potvrdio presudu.

"Konačno razmatranje optužbe za svetogrđe i smrtne presuda ide na vrhovni sud, a taj sud još nije dao svoje mišljenje", izjavio je Gholamhossin Elham, glasnogovornik pravosudnih vlasti, uporišta konzervativaca.

Potvrda smrtne presude iranskom disidentu Hachemu Aghajariju zbog svetogrđa je "neprihvatljiva", izjavila je u utorak u Teheranu dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi.

"Što se tiče ustava i načela prava čovjeka neprihvatljivo je osuditi nekog na smrt samo zato što je izrazio svoje mišljenje", izjavio je za agenciju France Presse Mohammad Ali Dadkah, glasnogovornik Kruga branitelja prava čovjeka kojim predsjeda Shirin Ebadi.

Hachem Aghajari, koji je bio predložen za Nobelovu nagradu za mir, osuđen je jer je javno zastupao neku vrstu protestantizma u islamu tvrdeći da muslimani nisu "majmuni" koji "slijepo slijede vjerskog vođu", a što je protumačeno narušavanjem temelja Islamske republike i šijizma.

Aghajari je 2002. godine osuđen na osam godina zatvora i na smrtnu kaznu unatoč svome statusu revolucionara i sudjelovanja u ratu između Irana i Iraka.

Pročitajte više