POTVRĐENI PODACI Rekord je pao u Dubrovniku, 13. srpnja tamo je izmjerena najviša temperatura ikad

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell, DHMZ

SREDNJA mjesečna temperatura zraka za srpanj 2017. godine bila je u cijeloj Hrvatskoj iznad višegodišnjeg prosjeka (1961. - 1990.) na što ukazuju pozitivne anomalije srednje mjesečne temperature zraka.

Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bile su u rasponu od 1,5 °C (Komiža) do 3,7 °C (Zagreb - Grič), objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

Odstupanja apsolutne maksimalne temperature zraka za srpanj 2017. godine bila su viša od odgovarajućeg prosjeka (1961. - 1990.), a nalazila su se u rasponu od 0,3 °C (Hvar) do 5,9 °C (Dubrovnik).

Usporedba s raspoloživim nizom analiziranih postaja pokazuje da je u srpnju 2017. godine jedino u Dubrovniku zabilježena rekordna vrijednosti apsolutne maksimalne temperature zraka (37,9 °C, 13. srpnja).



Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za srpanj 2017. godine opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo dok se šire područje Pazina, Rijeke i Senja, dio srednjeg Jadrana te dio istočne Hrvtske nalazi u kategoriji vrlo toplo, objšanjava DHMZ.


 

Pročitajte više