Povlačenje iz kampanje: Preminuo otac premijera Ive Sanadera

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader će se privremeno povući iz predizborne kampanje nakon što je njegov otac, Ante Sanader, preminuo sinoć oko 20 sati u splitskoj bolnici na Križinama nakon duge i teške bolesti, a za koju se neslužbeno doznaje da se radilo o tumoru.

> "Smrt Sanaderovog oca na izborima mogla bi biti honorirana"

> Ovakva situacija HDZ-u može samo koristiti

Potvrdio je to u razgovoru za Index glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Premijera je vijest o smrti oca zatekla nakon što je dan proveo u primorsko-goranskoj županiji, gdje je sudjelovao u predizbornoj kampanji. Premijer je najprije bio u Opatiji, gdje je nazočio 15. savjetovanju hrvatskih ekonomista, a zatim je posjetio i Rijeku.

Sanader neće sudjelovati ni u jednom televizijskom sučeljavanju?

Glasnogovornik Vlade kaže nam kako se predsjednik HDZ-a odmah po saznanju o smrti oca uputio u Split, u želji da u ovim teškim trenucima bude uz majku i obitelj. Oca je posljednji puta vidio nedavno, kada ga je posjetio u bolnici.

Upitan o tome do kada će se premijer isključiti iz predizborne kampanje, Maček nam je odgovorio da će se povući do utorka. Bez namjere da ikoga uvrijedimo, nego u cilju da saznamo kako će se ove neočekivane okolnosti, vezane za gubitak premijera prvenstveno osobne naravi, odraziti na samu završnicu HDZ-ove kampanje iz koje se on privremeno povlači, upitali smo Mačeka znači li to, između ostaloga, da Sanader neće sudjelovati niti u jednom televizijskom sučeljavanju. Na to nam je glasnogovornik Vlade i HDZ-a rekao da je "pitanje neprimjereno i da na takva pitanja neće odgovarati", i spustio slušalicu.

Naime, s obzirom da se povlači do utorka, 20. studenog, njegovo je sučeljavanje sa na RTL televiziji zakazano za ponedjeljak, pretpostavljamo, otkazano. Sanader se na HRT-u, poznato je od ranije, neće sučeliti sa političkim protivnicima što se trebalo dogoditi sva dana uoči izbora. Treća nacionalna televizija, Nova TV još nije dobila službenu potvrdu o tome da će se premijer i predsjednik HDZ-a pojaviti na sučeljavanju 21. studenog.

Posljednjih je dana premijer bio okupiran predizbornim aktivnostima, te nije mogao biti uz bolesničku postelju oca, koji je navodno bolovao od karcinoma. Posljednji ispraćaj premijerova oca dogovoren je za 18. studenog, najvjerojatnije na groblju Lovrinac.

Ante Sanader - glava religiozne radničke obitelji

Otac Ante Sanadera, premijerov djed, bio je liječnik i veterinar u Dugobabama u Dalmatinskoj zagori. Treba napomenuti i da je drugi djed Ive Sanadera, otac njegove majke, Josip Vučica, bio poglavar u Dugobabama, dok je njegova supruga, Ivina baka Šima, zapamćena kao vrlo religiozna osoba. Unatoč dobrom položaju u oca i tasta u njihovom selu, Ante i njegova supruga su se preselili u Split, u potrazi za boljom perspektivom. Kako je on bio soboslikar, a supruga mu domaćica, ondje su isprva živjeli skromno, u malenom stanu od 40-ak metara kvadratnih u Plinarskoj ulici. Jedno vrijeme radio je i u Njemačkoj.

U svojoj sredini su religiozna i marljiva radnička obitelj, što se vidi i po današnjim biografijama djece Ante Sanadera. Danas je Ivo Sanader hrvatski premijer, a ostala su djeca - don Vinko, župnik u Solinu, Vlado koji živi u Zürichu, Miro koji živi u Innsbrucku, i jedina kći, Danica, koja je časna sestra.

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više