Povratak posmrtnih ostataka ruske carice u St. Peterburg

POSMTRNI ostaci ruske carice Marije Fedorovne, supruge cara Aleksandra III. i majke Nikolaja II., bit će vraćeni 26. rujna 2006. godine u Sankt Peterburg ratnim brodom danske kraljevske mornarice, objavilo je u srijedu dansko ministarstvo vanjskih poslova.

Povratak posmrtnih ostataka ruske carice, rođene u Danskoj i u toj zemlji poznate pod imenom carica Dagmar (1847.-1928.), zajednički su odobrili ruski predsjednik Vladimir Putin i danska kraljica Margareta.

Povratak tijela ruske carice u Sankt Peterburg očekivao se već neko vrijeme i do njega je trebalo doći u rujnu ove godine, ali je odgođen za 2006.

Simbolično, tijelo će biti vraćeno točno 140 godina nakon njezinog prvog dolaska u Rusiju, 1866. godine, pred udaju za tadašnjeg ruskog prijestolonasljednika Aleksandra III.

Carica Marija Fedorovna, koja sada počiva pored svojeg oca, danskog kralja Kristijana IX., u kapeli kraljevske katedrale u Roskildeu (30 km zapadno od Kopenhagena), vratila se u Dansku 1919., nakon što je poslije Oktobarske revolucije iz Rusije pobjegla pred progonom boljševika.

Prije nego što je preminula 1928., u svojoj 81. godini, majka posljednjeg ruskog cara Nikolaja II., kojeg su zajedno s cijelom njegovom obitelji smaknuli boljševici, izrazila je želju da bude pokopana u obiteljskoj grobnici Romanova, u tvrđavi Petra i Pavla u Sankt Peterburgu.

Pročitajte više