Powell otkazao posjet Ateni za svečano zatvaranje OI

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell neće posjetiti Atenu kako bi nazočio svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara zbog "preopterećenosti obvezama" u Washingtonu, priopćio je State Department u subotu.

"Državni tajnik Colin Powell izvijestio je grčkog ministra vanjskih poslova Petrosa Molyviatisa da zbog preopterećenosti obvezama u Washingtonu neće moći doći u Atenu na svečanost zatvaranja Olimpijskih igara", stoji u izjavi glasnogovornika State Departmenta Richarda Bouchera.

Ne znajući za otkazivanje dolaska, grčki su aktivisti u subotu rano ujutro na atenskoj Akropoli postavili golemi natpis "Powell, ubojico, idi kući" na grčkom i engleskom jeziku, na kojem je uz to pisalo i "Ne zaboravi - u Najafu se masakriraju civili, u Palestini se gradi zid".

Transparent je izrazito vidljiv, budući da je postavljen neposredno ispod jednog od najpoznatijih povijesnih spomenika, 2500 godina starog hrama Partenona, a na njemu su nacrtani i srp i čekić, simboli grčkih komunista.

Grčka Komunistička stranka (KKE) stoji iza isticanja natpisa, a njezini su pripadnici tijekom dana u središtu Atene trebali održati i prosvjed protiv Powellovog dolaska.

Turistima koji su čekali da se otvori ulaz na Akropolu obratio se dužnosnik KKE Panayotis Iliopulos kako bi objasnio postavljanje natpisa.

"To je simbolična manifestacija kojom želimo pokazati kako je Colin Powell nepoželjan u Grčkoj zbog pokolja u Najafu", rekao je.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više