Obljetnica terorističkih napada u Francuskoj: Svastike i požar u trgovini s košer hranom

Screenshot: YouTube
 
POŽAR, najvjerojatnije podmetnut, koji je u utorak buknuo u trgovini s košer hranom blizu Pariza na kojoj su nedavno osvanuli antisemitski grafiti, ponovo potiče strah židovske zajednice u Francuskoj dok se obilježava obljetnica terorističkih napada počinjenih u siječnju 2015.
 
Uznemirenost je to snažnija što se požar, koji se dogodio u Creteilu, jugoistočno od Pariza, događa točno na treću obljetnicu napada na trgovinu s košer hranom na istoku prijestolnice, u kojemu je džihadist Amedy Coulibaly 9. siječnja 2015. ubio tri osobe židovske vjere.
 
"Novi napad pokazuje koliko je važna borba protiv antisemitizma"
 
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u nedjelju odao počast žrtvama tog napada i napada na satirični tjednik Charlie Hebdo dva dana ranije u kojemu je ubijeno 11 ljudi.
 
"Tri godine nakon pokolja u #Hypercacheru osuđujem požar u trgovini s košer hranom u Creteilu. Ovaj novi napad na židovsku zajednicu je sramotna provokacija i pokazuje koliko je važno nastaviti borbu protiv antisemitizma", reagirala je na Twitteru Aliza Bin Noun, izraelska veleposlanica u Francuskoj.
 
Bivši premijer Manuel Valls je u razgovoru za radio Europe 1 povodom komemoracije napada u 2015. ocijenio da je "antisemitizam duboko ukorijenjen u naše društvu".
 
Trgovina u Creteilu je potpuno izgorjela u utorak ujutro, izvijestio je novinar AFP-a.
 
"Kukasti križevi i požar su povezani"
 
Trgovina "Promo&Destock" je jedna od dviju trgovina košer hranom na kojima je 3. siječnja bio iscrtan kukasti križ. "Požar je najvjerojatnije podmetnut", rekla je državna odvjetnica u Creteilu Laure Beccuau.
 
"Grafiti i požar su povezani", ocijenio je Albert Elharrar, predsjednik židovske zajednice u Creteilu, u razgovoru s agencijom AFP-om.
 
Židovska zajednica u Creteilu, mjestu s 90 000 stanovnika, ima 23 000 pripadnika.
 
Vlasnik trgovine Promo&Destock je musliman, ali se u dvjema trgovinama na kojima je prošlog tjedna bio iscrtan kukasti križ "prodaje košer hrana namijenjena židovima", rekao je Elharrar. 

Pročitajte više