Požari i dalje bjesne Rusijom, vatra ugrožava nuklearku u Nižnjem Novgorodu

MNISTARSTVO za izvanredna stanja Rusije potvrdilo je danas da je uspjelo zaustaviti širenje više od polovine požara koji haraju tom zemljom posljednjih nekoliko dana, prenose ruski mediji.

Glasnogovornica toga ministarstva Irina Andrijanova je TV postaji Rossija 24 izjavila da su požari zahvatili oko 128.000 hektara u različitim dijelovima zemlje,

Ruska agencija Itar-Tass pak prenosi kako je uspješno lokalizirano 338 požara koji su zahvatili 14.500 hektara zemljišta, dok još uvijek bukte 273 požara na oko 42.600 hektara. Andrijanova je rekla i da se samo tijekom nedjelje pojavilo 320 novih požarišta.

Na poluotoku Kamčatka gori čak 76.000 hektara šume

U borbi s vatrom do sada je angažirano oko 300.000 gasitelja, no ministarstvo najavljuje kako očekuje još goru situaciju, jer visoke temperature u Rusiji ne jenjavaju. Najgore je stanje ipak na poluotoku Kamčatka na krajnjem istoku Rusije, gdje gori oko 76.000 hektara uglavnom šume, ali i oko 300.000 hektara tla koje nije pod šumom.

U požarima je do sada poginulo 28 osoba, izgorjele su stotine kuća, a jedinice za posebne namjene u blizini Nižnjeg Novgoroda pokušavaju obuzdati vatru i priječiti njezino širenje na obližnju nuklearnu elektranu.

Pročitajte više