"Pozitivna" rasprava o izvješću o Hrvatskoj u stalnom vijeću OESS-a

STALNO vijeće OESS-a razmotrilo je u četvrtak u Beču izvješće Misije OESS-a o Hrvatskoj, a rasprava o tom izvješću bilo je "pozitivno intonirano", rekao je zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović nakon sudjelovanja na sastanku Stalnog vijeća.

"Opće obilježje današnje rasprave o izvješću Misije OESS-a o napretku Hrvatske pozitivno je intonirano; ovaj put bilo je ugodno sjediti i dobivati izraze potpore Hrvatskoj na onom što je do sada uspjela napraviti i dobre želje da nastavi tim putem", rekao je Šimonović.

On je dodao kako je rasprava protekla "u pozitivnom ozračju", a više izaslanstava izrazilo je potporu Hrvatskoj i njezinim naporima na putu u Europsku uniju.

Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby upozorio je, međutim, kako unošenje odredbe o kleveti u krivični zakon predstavlja potencijalni problem za slobodu medija u Hrvatskoj.

Nakon predstavljanja izvješća koje, kako je izjavio, "sadrži niz pozitivnih pomaka, ali i preporuka da se Hrvatska usredotoči na primjenu usvojenih zakona", Semneby je rekao kako bi ta odredba mogla omogućiti "progon novinara".

Šimonović je rekao kako hrvatska vlada smatra da slobodu medija ne treba ničim ograničavati, ali da isto tako treba postojati pravna zaštita od namjernog iznošenja neistine. On je rekao kako slična odredba postoji u zakonima mnogih europskih država.

Pročitajte više