POZIV MINISTARSTVA KULTURE ZA PREDLAGANJE JAVNIH POTREBA U KULTURI

Na osnovi Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi i Zakona o zaštiti prirode Ministarstvo kulture danas je poslalo poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi i zaštiti prirode Republike Hrvatske za 2005. L

Za javne potrebe u kulturi novac se izdvaja u državnom proračunu kao i za programe nacionalne važnosti koji hrvatsku kulturu stavljaju u europski kontekst, programi koji su stručno utemeljeni visoke kvalitete, ekonomični i profilirani u odnosu na osnovnu djelatnost organizatora te kontinuirani programi, navodi se u pozivu.

Ministarstvo kulture u program javnih potreba u kulturi za 2005. po Zakonu o ocjeni izvršenja programa uvrstilo je prijedloge iz programa glazbene i scenske umjetnosti, dramske umjetnosti, programa i nacionalnih kazališta, filmsku djelatnost, zaštitu filmske baštine i promidžbu hrvatskog filma, programe knjižnične djelatnosti, nakladništvo i međunarodnu suradnju.

U pozivu su i programi muzejsko-galerijske i arhivske djelatnosti, informatizacije ustanova u kulturi, rekonstrukcije, obnove i preuređenja te opremanja kulturnih objekata i drugo.

U program javnih potreba u zaštiti prirode za 2005. uvršteni su prijedlozi za programe informatizacije ustanova u zaštiti prirode kojih je osnivač država. Financirat će se i programi obnove, popravaka, preuređenja i opremanja objekata koji služe zaštiti prirode.

Glede javnih potreba u kulturi za 2005. raspisat će se i poseban natječaj za potporu i otkup vrijednih knjiga, proizvodnju filmova, poticanje glazbenog i dramskog stvaralaštva, a financirat će se i nabava knjižne i neknjižne građe za popunu fondova u narodnim knjižnicama. To će se provoditi u suradnji sa županijskim matičnim službama i osnivačima knjižnica.

Korisnici državnog proračuna prijedloge moraju prijaviti na propisanim prijavnicama koje se mogu dobiti u Ministarstvu kulture ili županijskim uredima za kulturu te ih poslati do 15. rujna 2004.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više