POZIV OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA ZA UKLJUČIVANJE U PROGRAM PREBROJAVANJA GNIJEZDA LASTAVICA I PILJAKA

Državni zavod za zaštitu prirode pozvao je danas učenike i nastavnike svih osnovnih i srednjih škola da se aktivno uključe u prvi pilot projekt Nacionalnog sustava monitoringa bioraznolikosti program "Lastavice", za prebrojavanje gnijezda lastavica i piljaka u Hrvatskoj, koji će trajati od 26. travnja do 7. svibnja ove godine. L

Riječ je o dijelu projekta uspostavljanja Nacionalne ekološke mreže (CRO-NEN), kojega je nositelj Državni zavod za zaštitu prirode, a s 70 posto ga sufinancira Europska komisija.

Vrijednost projekta je oko 500.000 eura.

U Hrvatskoj su lastavica i piljak najčešće ptice iz porodice lastavica. Iako ne spadaju u najugroženije ptice, potrebno je stalno pratiti stanje njihovih populacija. U nekim europskim zemeljama zabilježen je pad njihove brojnosti, koji je vjerojatno povezan s promjenama u poljoprivredi. Nekoliko je preduvjeta nužno za njihov opstanak: pogodna mjesta za gniježđenje, blato od kojega grade gnijezda te dovoljnja količina letećih kukaca (najviše muha i komaraca) kojima se hrane. Kukce love u letu - lastavice obično love bliže tlu, a piljci u većim visinama. Lastavice i piljci su gnjezdarice selice. Zimuju u Africi južno od Sahare, a u Hrvatsku se vraćaju u proljeće, obično u drugoj polovici ožujka i početkom travnja.

Nacionalna ekološka mreža uključivat će najvrednija područja ključna za opstanak ugroženih vrsta i staništa u Hrvatskoj, a predstavljat će dio Sve-europske ekološke mreže, rekla je voditeljica projekta Jasminka Radović. Projekt je započeo krajem 2002. a završit će iduće godine.

U okviru projekta izrađena je web-stranica Ekološka mreža www.cro-nen.hr. Radović je navela da kod nas podatke skupljaju znanstvene institucije, a po uzoru na iskustva drugih europskih zemalja želi se izraditi sustav u koji će, uz stručnjake, biti uključeni i amateri, posebice škole, svi koji mogu pridonijeti prikupljanju podataka. Pozvala je osnovne i srednje škole da se aktivno uključe u prebrojavanje gnijezda lastavica i piljaka i izvijestila da će rezultati prebrojavanja biti objavljeni uoči obilježavanja Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, 22. svibnja, kada se ujedno obilježava i Svjetski dan biološke raznolikosti.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više