Poznati danski sudac odlazi na dužnost u ICTY

TRI godine nakon što je stavljen na popis sudaca UN-a, umirovljeni danski sudac Hans Henrik Brydensholt ovih dana odlazi na dužnost ad litem suca Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu, kazali su u srijedu dužnosnici danskog ministarstva vanjskih poslova.

Zajedno sa sucima iz Njemačke i s Malte, Brydensholt (70) bi trebao biti član raspravnog vijeća na suđenju bivšem zapovjedniku Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, koje treba početi 5. listopada.

Orić (37) je optužen u šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, okrutnog postupanja, razaranja i pljačke srpskih sela u okolici Srebrenice.

Sudac Brydensholt, koji je sada u mirovini, ostvario je dugu i uspješnu karijeru u Danskoj, a kao savjetnik je radio u više zemalja, uključujući Ugandu, Mozambik i Albaniju.

Govoreći o predmetu koji ga očekuje u Haagu za dansku agenciju Ritzau rekao je kako se tu radi o pitanju gdje povući granicu kod nehumanosti.

"Očekujem da ću steći dublje razumijevanje onoga što se desilo na Balkanu. Kako se urušila Jugoslavija, koja je u mojoj mladosti bila mjesto koje je mnoge zanimalo i koje se posjećivalo. Što je tu krenulo krivo", izjavio je Brydensholt.

Osim po značajnom tragu koji je ostavio u danskom pravosuđu, sudac Brydensholt poznat je i kao član upravnog odbora danskog ogranka organizacije za suzbijanje korupcije Transparency International.

Također je predsjedavao "Danskim odborom za znanstveno nepoštenje" koji se bavio slučajem kontroverznog ekologa Byorna Lomborga (38), autora knjige "Skeptični ekolog" koji je zabrinutost znanstvenog establismenta zbog globalnog zagrijavanja, prenapučenosti, deforestacije, zagađenja i drugog nazvao apsurdnim, tvrdeći da se planet Zemlja može sam brinuti za sebe.

Odbor, na čelu sa sucem Brydensholtom, oštro je kritizirao Lomborga ali ne na temelju čitanja "Skeptičnog ekologa" več na osnovu negativnih recezija koje je knjiga doživjela pa se zbog toga ubrzo i sam našao na udaru kritike, piše list The Copenhagen Post.

Pročitajte više