Praizvedba drame Skakavci u ZKM-u

HRVATSKA praizvedba nove drame Biljane Srbljanović u režiji Janusza Kice održat će se četvrti ožujka u Zagrebačkom kazalištu mladih.
Obiteljski odnosi o kojima govore Skakavci duboko su poremećeni i odražavaju bolest društva u kojem se pokušavamo snaći kako bismo mogli preživjeti ne samo tuđu ili vlastitu starost, već i tuđu ili vlastitu sreću.

Uloge tumače neki od najpoznatijih hrvatskih glumaca; Pero Kvrgić, Božidar Boban, Nataša Dorčić, Krešimir Mikić, Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović, Barbara Prpić, Urša Raukar, Pjer Meničanin, Rajko Bundalo i Zdenka Marunčić. Glazbu koja se koristi u predstavi skladao je Arthuro Anecchino. Scenografiju je osmislila Slavica Radović, a kostime Doris Kristić.

Skakavci su nova drama jedne od trenutačno najzanimljivijih i najpopularnijih europskih dramskih spisateljica Biljane Srbljanović, čiji su dramski tekstovi izvođeni na pozornicama 140 zemalja. Lišeni izravnih političkih tonova, koji su određivali njezine prijašnje dramske tekstove, Skakavci su slika naizgled veselog svijeta što se raspada pred našim očima i čije krhotine nikada više nećemo sastaviti.

Gubitak iluzija, potrošene ambicije, dezorijentaciju u društvu izokrenutih perspektiva i poremećenih moralnih vrijednosti, demencija, strah od starenja i zaborava… samo su neke od tema koje na tragikomičan način bilježi Biljana Srbljanović poigravajući se istodobno i s ironijom i s nježnošću kako bi zatvorila krug i gledateljima ponudila vlastito razumijevanje tuđih promašaja.

Obiteljski odnosi o kojima govore Skakavci duboko su poremećeni i odražavaju bolest društva u kojem se pokušavamo snaći kako bismo mogli preživjeti ne samo tuđu ili vlastitu starost, već i tuđu ili vlastitu sreću. Stoga su junaci ove drame, po mnogo čemu bliski Čehovljevim likovima, bez obzira koliko godina imali i koji ih problemi mučili jer, predodređeni su na nesreću. No, ne onu koja stiže pompozno u znaku tragedije, već na onu sitnu, svakodnevnu, popraćenu smijehom, koja se ne računa u zbiru istaknutih društvenih događaja i koja stoga najčešće prolazi nezapaženo.

Pročitajte više