Pravaši: jasno se mora reći da je nedjelja neradni dan

Jasno određivanje nedjelje kao neradnog dana te zaštita 'zviždača', odnosno zaštita radnika koji prijave korupciju, bit je izmjena Zakona o radu što ih je predložio Klub zastupnika HSPa u Hrvatskom saboru.

U Zakonu o radu, u odredbi o trajanju radnog tjedna, mora se jasno istaknuti da nedjelja ne spada u radni dan, ističu pravaši.

Pozivaju se pritom na Konvenciju 106 o tjednom odmoru u trgovini i uredima Međunarodne organizacije rada po kojoj su sve države potpisnice, a to je i Hrvatska, dužne radniku osigurati tjedni odmor u dan koji se mora podudarati s danom koji je po tradiciji ili običajima određen za odmor.

Podsjećaju i da je opće pravilo o nedjelji kao neradnom danu u Hrvatskoj sadržano i u Zakonu o potvrđivanju Ugovora o pravim pitanjima između Svete Stolice i Hrvatske.

Pravaši traže da se na popis najtežih prekršaja poslodavca upišu i slučajevi kad daje otkaz radniku koji se zbog opravdane sumnje na korupciju ili u dobroj vjeri obratio odgovornoj osobi, odnosno nadležnom državnom tijelu.

Usporedno s tim, zahtijevaju i bitno veće novčane kazne za takve poslodavce, držeći da su sadašnje preniske.

Novčana kazna od 61 tisuće do sto tisuća kuna za otpuštanje radnika koji prijavi korupciju jednostavno je nedovoljna, ističu pravaši i poručuju da bi bitno primjerenija bila kazna od sto tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti (750 tisuća kuna).

(Hina) xum yaz

Pročitajte više