Praznik posvećen mađarskoj revoluciji pretvorio se u nerede

PRAZNIK posvećen mađarskoj revoluciji iz 1848. godine pretvorio se u nerede u Budimpešti, a koje je inicirao vođa krajnje desnice Gergi Budahazi. Krajnji epilog su dvadesetak uhićenih prosvjednika u Budimpešti te tri ozljeđena policajca. 

Sve je počelo na trgu Luiza Blaha gdje je bilo okupljeno oko tisuću, većinom mlađih ljudi, koji su zapalili lutku s likom socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanyja, tražeći njegovu ostavku. Nakon toga Budahazi je pozvao masu da krene prema Dvorcu umjetnosti, gdje je povodom 160-godišnjice ustanka protiv Hasburške monarhije govorio upravo premijer Gyurcsany.   

Molotovljevim koktelima na policiju 

Stotinjak najratobornijih prihvatilo je poziv te s kapuljačama na glavi te šalovima oko lica, na putu prema Dvorcu, prevrtala automobile i kontejnere i razbijala stakla semafora. Prema policijskim izvorima prosvjednici su prema njima bacali kamenje, boce i "molotovljeve koktele", a u tim kratkim okršajima stradala su tri policajca koja su lakše ozlijeđena.

Iza dvadeset sati, nakon intervencije policije, masa se razbježala po okolnim ulicama. Pričinjena je znatna materijalna šteta, a ukupan iznos štete još uvijek se procjenjuje.

Lažljivi premijer

Kako ocjenjuju strani mediji ovim je prosvjedima samo obnovljena kampanja za rušenje s vlasti Gyurcsanyja. Naime, priznanje prvog čovjeka Mađarske da je lagao kako bi pobijedio na izborima prošle godine izazvalo je lavinu nemira u zemlji prošle godine, zbog čega je pristup zgradi parlementa još uvijek zapriječen barikadama.

I.Ć.
Foto: AFP

Pročitajte više