Predavanje o hrvatsko-peruanskom slikaru Kristianu Krekoviću

Darko Žubrinić, profesor na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računalstva, održao je večeras predavanje o hrvatskoperuanskom slikaru Kristianu Krekoviću (1901.1985.).

Predavanju o tom velikom slikaru, koji se potpisivao "pintor croata peruano", rođenom 28. ožujka 1901. u Koprivni kraj Tuzle, nazočio je i Fedor Devide, oponumoćeni veleposlanik Republike Peru u Hrvatskoj.

Neki stručnjaci smatraju Krekovića, rekao je Žubrinić, jednim od najvećih slikara 20. stoljeća ili ga svrstavaju među najveće portretiste u povijesti.

Jedan španjolski slikar nazvao ga je "poeta de la pintura", a njegovu izložbu iz perunaskog opusa u Limi otvorio je 1954. peruanski predsjednik, dodjelio mu medalju za istaknute zasluge i bio sponzorom za svjetsku turneju izložbe "Prošlost i sadašnjost čudesnog Perua".

Portretirao je Mahatma Gandhija 1931. s kojim je bio osobni prijatelj, britansku kraljicu Elizabetu 1938., švedsku kraljevsku obitelj 1948., španjolsku kraljevsku obitelj i mnoge druge poznate i manje poznate osobe.

Kreković je dao sagraditi u Palma de Mallorci muzej u kojem je okupio svoja djela. Zakladu - Muzej Kreković otvorila je 1981. španjolska kraljica Sofija.

Izložbu u Smithsonian Institution 1955. u Washingtonu posjetilo je za dva mjeseca više od sto dvadeset i šest tisuća ljudi. Izložbu u Barceloni 1957. tisak je ocjenio kao senzacionalnu.

"Krekovićeva monumentalna djela su majstorske i komplicirane kompozicije s apsolutno savršenim crtežom", pisao je tisak, podsjetio je Žubrinić.

U Palma de Mallorci objavljena je monografija o Krekoviću na španjolskom jeziku.

U Zagrebu mu je 1991. priređena izložba crteža.

(Hina) xmc yjn

Pročitajte više