Predsjedik WJC-a prisiljen prestati obnašati financijske dužnosti

Predsjednik Svjetskog židovskog kongresa (WJC) prisiljen je prestati obnašati financijske dužnosti u toj organizaciji nakon što je financijska revizija ustvrdila da postoje problemi u upravljanju sredstvima i evidenciji troškova, no nije ustanovljena kriminalna aktivnost, izvijestili su u srijedu službeni izvori.

U skladu s odlukom Ureda glavnog državnog tužitelja Eliota Spitzera, rabin Izrael Singer više neće biti zadužen za prikupljanje financijskih sredstava i upravljanje financijama unutar organizacije. Svjetski židovski kongres promovira židovska prava u svijetu i prikuplja milijune dolara koji se dijele u obliku odštete žrtvama holokausta ili njihovim nasljednicima diljem svijeta.

"Iskreno žalim što sam se tijekom obavljanja ove dužnosti usredotočio na obavljanje naše glavne misije, a nisam dovoljno pozornosti pridao važnim administrativnim aktivnostima", stoji u Singerovu priopćenju.

Spitzerov je ured 2004. počeo istragu o financiranju, nakon što je WJC-ov predsjednik u odlasku Isi Leibler ukazao kako je oko 1,5 milijuna dolara što ih je prikupila organizacija "skrenuto" na jedan bankovni račun u Švicarskoj.

Dužnosnici WJC-a sa sjedištem u New Yorku obvezali su se da će od sada uspostaviti stalni revizorski odbor i glavnog revizora te da će sva pristigla financijska sredstva biti pohranjena u kompjutorima.

(Hina) xmh ysd

Pročitajte više