Predsjednica udruge liječnika: Stvoren je kaos, cijepi se na previše mjesta

Screenshot: HRT

PREDSJEDNICA Hrvatske udruge bolničkih liječnika dr. Ivana Šmit govorila je na HRT-u o stanju s epidemijom koronavirusa i slučajevima cijepljenja preko reda.

"Nažalost, sve se živo zakompliciralo u priči s cjepivima. Očekivali su veće količine, kao i cijela Europa, a dolaze u manjem broju od očekivanog. Rokovi koji su se zacrtali za cijepljenje neće biti ispoštovani niti vremenom niti brojevima. Važno je paziti na svaku dozu cjepiva, nezgodno je da su pakirana da za njih trebate imati taj trenutak šest osoba da ih cijepite ili treba višak baciti ili navrat-nanos tražiti osobu koju ćete cijepiti s tim viškom. Stvorilo je to dosta zavrzlama i moramo pratiti afere vezane uz viškove cjepiva, što nama profesionalcima nije drago čuti niti gledati, ali to je dio hrvatske stvarnosti", rekla je dr. Ivana Šmit.

Covid kriza otkrila nam je jednu nevjerojatnu činjenicu unatoč manjku cjepiva za građane u EU, svi viškovi ne trebaju se bacati - makar i razrijeđena vakcina treba se potrošiti.

"Nakon povlaštenih cijepljenja dobili smo detaljni pravilnik tko se smije cijepiti, a tko riskira za sada moralnu kritiku. Prve veće količine vakcine stižu, ali teško da će opet svi do njega doći u kratkom vremenu."

"Popis prioritetnih skupina nije napravljen na vrijeme"

Nije željela komentirati neslužbene informacije kako je na KBC-u Rebro cijepljeno čak 90 osoba preko reda i kako je ravnatelj Ćorušić pokrenuo internu kontrolu.

"Ako se radi o točnim informacijama, onda je došlo do kršenja pravilnika i neregularnosti u provedbi cijepljenja, što pokazuje u kakvom društvu živimo. Da smo organizirano društvo koje slijedi red i pravila, do te situacije se ne bi došlo. Samo cijepljenje i mjesta cijepljenja su nespretno izabrana. Trebalo se cijepiti na puno manje mjesta i cijelu stvar je trebalo možda prepustiti epidemiolozima. Na taj način bismo spriječili i disperziju cjepiva i da se na 15-20 točaka stvore viškovi", rekla je Šmit.

Dodala je kako na vrijeme nije napravljen popis prioritetnih skupina jer nisu cijepljeni svi zdravstveni djelatnici kao niti korisnici domova za starije, niti su pozivani na cijepljenje.

"Stvoren je kaos za koji je djelomice kriva organizacija kompletnog sustava, a dijelom odabir mjesta cijepljenja kojih treba biti manje, te bi bilo manje viškova cjepiva, te bi se spriječile mogućnosti manipulacije s time", kaže Šmit.

Pročitajte više