Predsjednički izbori u Armeniji obilježeni snažnim emocijama

ARMENCI su izašli na birališta kako bi izabrali novog predsjednika države između dosadašnjeg predsjednika Roberta Kočarijana i oporbenog kandidata Stepana Demirčijana, koji je svojeg protivnika već optužio za namještanje rezultata.

SAD se nadaju da će pobjednik drugog izbornog kruga biti sposoban uhvatiti se ukoštac s krizom oko područja Gornjeg Karabaha na kojem SAD imaju naftnih interesa, a oko kojeg se 3,2 milijunska Armenija spori s Azerbajdžanom.

Vrlo su velike šanse da i rezultat drugog kruga glasovanja bude uzrok međusobnih optužbi i sukoba dvaju tabora, nakon što je oporba odbacila rezultate prvog kruga, održanog 19. veljače i svoje nezadovoljstvo iskazala prosvjedom ulicama Erevana.

U prvom je krugu Kočarijan dobio 49,5 posto glasova, a Demirčijan 28,2 posto. Oba kandidata najavljuju da će provesti reforme i riješiti situaciju oko Karabaha.

Prema armenskom ustavu predsjednik države bira se na mandat od pet godina, uz mogućnost jednog reizbora, a ima goleme ovlasti, jer izravno odlučuje o sastavu vlade na čelu s premijerom, a ima i mogućnost postavljati i smjenjivati suce Vrhovnog suda.

Pročitajte više