PREDSJEDNIK ČILEA U SRIJEDU POČINJE SLUŽBENI POSJET HRVATSKOJ

Čileanski predsjednik Ricardo Lagos Escobar službeno će posjetiti Hrvatsku od 28. do 30. siječnja, na poziv predsjednika Republike Stjepana Mesića, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda Predsjednika.

Lagos će se u četvrtak, osim s domaćinom predsjednikom Mesićem, susresti i s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom i predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom. Istoga dana čileanski predsjednik također će se obratiti zastupnicima Hrvatskog sabora, te se susresti s gradonačelnicom Zagreba Vlastom Pavić.

Čileansko izaslanstvo će u petak posjetiti Split i Brač. U Zavičajnom muzeju na otoku Braču, predsjednik Lagos otkrit će spomen ploču u čast brojne i dobro integrirane hrvatske zajednice u Čileu, a obići će i Dioklecijanovu Palaču u Splitu, navodi se u priopćenju.

Lagos je prvi čileanski, ali i latinoamerički predsjednik koji službeno posjećuje Hrvatsku. Čile je bio jedna od prvih izvaneuropskih država koja je službeno priznala Republiku Hrvatsku. Politički odnosi razvijaju se bez otvorenih pitanja, a s obzirom na bilateralne i regionalne karakteristike, perspektive gospodarske suradnje su još nedovoljno iskorištene, stoji u priopćenju.

(Hina) pp dj

Pročitajte više