Predsjednik Italije vladi: Prihvatite europski plan oporavka ili ćemo imati krizu

Foto: EPA

TALIJANSKI predsjednik Sergio Mattarella pozvao je vladajuće stranke da odobre plan oporavka Europske unije prije nego što se suoče s prijetećom političkom krizom, izvijestili su u ponedjeljak talijanski mediji.

Talijanski premijer Giuseppe Conte usred je diskusije sa svojim koalicijskim partnerom i bivšim premijerom Matteom Renzijem, koja bi mogla uzrokovati pad njegove vlade. Naime, Renzijeva mala stranka Italia Viva, čiji zastupnici podupiru Conteovu parlamentarnu većinu, pozvala je na radikalne promjene vladinih planova usmjerenih na ponovno pokretanje gospodarstva.

Jesu li Talijani pred novom političkom krizom?

Problem bi mogao nastati na sastanku vlade koji je zasad zakazan za srijedu, kada se očekuje da će Conte od ministara tražiti podršku za njegov plan oporavka. Ako dva ministra Italia Vive odbiju, premijer će biti pod pritiskom da brzo da ostavku, što bi bio uvod u političku krizu.

Iako predsjednik nema moć spriječiti Italia Vivu da ne napusti koaliciju, on može imati moralni utjecaj te su njegovi stavovi o političkim pitanjima čestu u lokalnim medijima. 

Scenarij ako vlast padne

Ako vlada padne, koalicijske stranke mogle bi pokušati sklopiti novi pakt i dogovoriti novi tim ministara na čelu s Conteom ili bez njega. Alternativno, šef države mogao bi pokušati sastaviti vladu nacionalnog jedinstva za suočavanje sa zdravstvenom i ekonomskom krizom.

Ako sve drugo zakaže, nacionalni izbori morali bi se održati oko dvije godine prije roka, ali takav bi se ishod činio malo vjerojatnim s obzirom na izvanredno stanje vezano uz koronavirus u Italiji. Do sada je u toj zemlji bilo 78.755 smrtnih slučajeva, što je stavlja na drugo mjesto na europskoj ljestvici te šesto na svijetu.

Pročitajte više