Predsjednik Mesić o važnosti obrane Vukovara

Nakon što je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata za stradale u srpskoj agresiji na Vukovar položio vijenac i zapalio svijeću predsjednik Stjepan Mesić je izjavio kako je upravo u Vukovaru slomljena kralješnica srpskom agresoru na Hrvatsku 1991.

Budući da je u Vukovaru platio visoku cijenu, agresor se više nije usudio ići dalje, iako je plan bio nastaviti put prema Zagrebu, rekao je Mesić i dodao kako su hrvatske žrtve u Domovinskom ratu velike i ugrađene u stvaranje neovisne i suverene Hrvatske.

Ponavivši ocjenu da treba individualizirati krivnju za ratne zločine, Mesić je rekao da "i današnja Srbija mora pomoći da svi oni koji su počinili zločine i odgovaraju za njih".

"Za Ovčaru se sudi, ali sumnjam da je u tim zločinima sudjelovalo samo šesnaest ili osamnaest ljudi", rekao je Mesić. Za mene to još nije pravi posao koji se mora napraviti", ocjenio je.

Na novinarski upit da komentira današnje uplovljenje vojnog broda Srbije i Crne Gore u hrvatske teritorijalne vode na Dunavu Mesić je rekao kako su na današnju povrjedu hrvatske granice već reagirala državna tijela.

"To je, navodno, bila slučajnost", rekao je, dodavši kako je najvažnije da se vojska povuče sa srpske granice kako bi se uspostavila granica kakva vrijedi u Europi.

Na upit osjeća li se zakinut što je pomoćnica ministra obrane potpisala Memorandum o suradnji Hrvatske vojske i SAD-a Mesić je odgovorio kako smatra da kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga mora biti obaviješten o svim pitanjima koja se tiču vojske i hrvatske oružane sile. "Pregovaralo se, a ja o tome ništa nisam znao", rekao je, dodavši kako njegovi savjetnici analiziraju Memorandum te će se tek "vidjeti je li prijeđena zapovjedna crta".

"Mislim da nije dobar običaj koji je uveo novi ministar obrane. On ne informira svojega vrhovnog zapovjednika, koji je u zapovjednoj vertikali. Ne znam zašto se to čini", zaključio je Mesić.

(Hina) xždra yvkn

Pročitajte više