PREDSJEDNIK MESIĆ PRIMIO HRVATE IZ CRNE GORE

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u četvrtak je primio predsjednika Hrvatske građanske inicijative Dalibora Burića i predsjednika Hrvatskog društva "Napredak" iz Crne Gore Silvija Markovića koji su ga izvijestili kako je cilj njihova posjeta približiti Hrvate iz Crne Gore Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

U priopćenju se navodi kako je izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore ukazalo na činjenicu da je hrvatski predsjednik, zajedno s političkim vodstvom Crne Gore, dao svoj doprinos sve boljim odnosima između Hrvatske i Crne Gore, ali i da je potrebno ojačati gospodarske odnose.

Stoga izaslanstvo smatra važnim potaknuti hrvatske gospodarstvenike da sami ili putem Hrvatske gospodarske komore, više ulažu na području Crne Gore, ali je Mesića istodobno upozorilo na prometnu izoliranost s obzirom da ne postoji ni zračna ni autobusna izravna veza između Crne Gore i Hrvatske, stoji u priopćenju.

Predsjednik Mesić je, prema priopćenju, kazao kako je europski model udruživanja ključan i za ovo područje, jer se otvaranjem granica postiže da Hrvati žive u svom ukupnom kulturnom korpusu.

Glede prometnog povezivanja, a time i jačanja gospodarstva, hrvatski je predsjednik kao ključnu istaknuo realizaciju projekta Jadransko-jonske autoceste.

Iz Sabora je priopćeno kako je izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore tijekom dana razgovaralo i s predsjednikom odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiom Radinom, upoznavši ga s problemima s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori i naglasivši da Hrvatska svojim manjinama daje bitno veća prava nego što imaju manjine u Srbiji i Crnoj Gori.

Dalibor Burić rekao je kako Hrvati iz Crne Gore žele imati svog autentičnog predstavnika u tamošnjem parlamentu, jer su autohtona manjina, osobito na području Boke Kotorske, navodi se u priopćenju iz Sabora.

Radin je iznio stajalište kako svakoj manjini treba zajamčiti najmanje jednog zastupnika u Parlamentu. To smatra pitanjem ljudskih prava, osobito kad je u pitanju opstojnost tako male manjine kao što je hrvatska u Crnoj Gori, pa je u ime odbora ponudio svaku daljnju pomoć glede zaštite prava i interesa hrvatske nacionalne manjine, kaže se u priopćenju.

(Hina) xdam/pp ydgk

Pročitajte više