PREDSJEDNIK MESIĆ U ALBANIJI

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić započet će u ponedjeljak službeni dvodnevni posjet Republici Albaniji na poziv svog albanskog kolege Alfreda Moisiua.

Prvog dana posjeta Albaniji predsjednik Mesić će se sastati i s predsjednikom parlamenta Servetom Pellumbijem, potpredsjednicom vlade i ministricom za europske integracije Esmeraldom Meksi, gradonačelnikom Tirane Edijem Ramom, koji će mu simbolično predati ključeve grada, te predsjednikom oporbene Demokratske stranke Salijem Berishom.

Predsjednik Mesić će u posjetu Albaniji predvoditi brojno izaslanstvo u kojem će biti ministar financija Mato Crkvenac, ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić, te ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Tijekom posjeta Albaniji hrvatsko će izaslanstvo potpisati dva ugovora. U ponedjeljak će ugovor o suradnji i pomoći na području zdravstva i medicine potpisati ministri zdravstva Hrvatske i Albanije Vlahušić i Mustafa Jani, a ugovor o suradnji i pomoći u carinskim pitanjima ministri financija Crkvenac i Kastriot Islami.

Drugog dana boravka u Albaniji hrvatski bi predsjednik trebao posjetiti arheološko nalazište Butrint i turističku destinaciju Sarandu, a postoji mogućnost razgledavanja i Drača.

Očekuje se da će Mesić s albanskim dužnosnicima razgovarati o dosadašnjoj bilateralnoj suradnji i unapređenju iste, stanju u regiji i položaju obiju zemalja u odnosu na europske integracije. Albaniji je kao i Hrvatskoj strateški cilj ulazak u EU i NATO.

Albanija je u siječnju 2003. godine započela pregovore s EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i nakon Makedonije i Hrvatske treća je zemlja jugoistočne Europe koja započinje te pregovore, dok je Hrvatska taj proces završila i očekuje ratifikaciju SSP-a u zemljama članicama Unije.

Albanija je članica Partnerstva za mir od 1994. godine, a zajedno s Makedonijom i Hrvatskom potpisnica je Američko-jadranske povelje. Što se tiče ostalih regionalnih asocijacija, sudjeluje u Paktu o stabilnosti, Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi i Jadransko- jonskoj inicijativi.

Ovaj posjet hrvatskog predsjednika Albaniji je drugi po redu. Prvi posjet Mesića Albaniji organiziran je u lipnju 2000. godine, a tadašnji albanski predsjednik Rexhep Meidani uzvratio je posjet dolaskom u Hrvatsku u ožujku 2001. godine.

Gospodarska suradnja između dvije zemlje razvijena je i odvija se na području poljoprivrede, farmaceutike, graditeljstva i energetike. Hrvatska pokazuje interes za sudjelovanjem u izgradnji jadransko-jonske ceste, a u studenom ove godine počinje izgradnja ceste Drač-Kosovo duge 175 kilometara za čiju izgradnju Albanija traži međunarodnu pomoć.

Prošlogodišnja gospodarska razmjena iznosila je 30 milijuna dolara, no prati je godišnji rast od 50 posto. Na Hrvatsku otpada oko 80 posto razmjene, a izvozi većinom energente i građevinski materijal dok uvozi proizvode od tekstila i vune.

Dvije su zemlje potpisale 24 bilateralna sporazuma, a svakako je najvažniji sporazum o slobodnoj trgovini potpisan krajem prošle godine koji je stupio na snagu 1. lipnja ove godine.

Pročitajte više