Predsjednik Mesić u Kninu

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić danas boravi u Kninu gdje je na sastanku s čelnicima grada i Šibenskokninske županije kazao da je međunarodna zajednica, s izuzetkom Švicarske, premalo sudjelovala u obnovi Hrvatske, premda je, po njegovim riječima, bila obvezna.

Predsjednik Mesić danas popodne obići će vodoopskrbni sustav u Kovačiću, koji je obnovljen uz pomoć švicarske vlade, a koja je proteklih godina uložila više od 65 milijuna kuna u razvojne projekte na području Knina, od čega 20 milijuna u infrastrukturu.

Obraćajući se nazočnima, Predsjednik je podsjetio da je "svijet 90-ih mirno gledao na pripreme brutalnog rata". "Žrtve su bile obični građani, ratovi su završili i svi su ostali u svojim granicama. Ali, uz sve razoreno u Hrvatskoj, ostali su razoreni i odnosi među ljudima, ostala je, nažalost, mržnja", kazao je, uz ostalo, Predsjednik ističući da se mora pomoći uspostavi boljih odnosa među ljudima. Hrvatskoj je interes, kazao je Mesić, da se potvrdimo kao pravna, dobro uređena država, kao zrela demokracija, ne zbog svijeta, nego zbog naših građana. Zato moramo omogućiti svojim građanima, državljanima RH, povratak i osigurati im raspolaganje njihovom imovinom, istaknuo je Predsjednik.

Haški sud i naše pravosuđe pomaže da se krivnja individualizira što je jako značajno jer prestaje kolektivno optuživanje. Sve to možemo riješiti i uključiti se u Europsku uniju 2007. godine, kazao je, uz ostalo, predsjednik Mesić, koji je, govoreći o gospodarstvu, posebno naglasio model gradnje autocesta u Hrvatskoj.

"Mi smo trenutačno s 450 kilometara autocesta koje se danas grade najveće gradilište u Europi", istaknuo je Predsjednik.

Ministar obnove i graditeljstva Radimir Čačić ustvrdio je da je u obnovi Hrvatske međunarodna zajednica sudjelovala s manje od sedam posto uloženih sredstava i da se u "toj tužnoj slici pomoći Hrvatskoj" izdvaja jedino Švicarska koja je uložila, kazao je Čačić, nekoliko desetaka puta više u Hrvatsku nego primjerice Sjedinjene Američke Države.

Čačić je naglasio kako Vlada ulaže napore u obnovu i pomoć Kninu i da je samo lani u kninsku krajinu uložila 95 milijuna kuna preko Ministarstva obnove. Rezultati, kazao je Čačić, nisu mali jer se na to područje vratilo 40 tisuća povratnika, od toga pola Srba, pola Hrvata, a još postoje zahtjevi za povratkom 368 Hrvata i 1661 Srbina. Za povratak tih ljudi nema nikakvih zapreka, kazao je Čačić, dodavši kako su 371 kuća ili stan vraćeni svojim pravim vlasnicima, dok je 1171 stambeni objekt u procesu povrata. Ipak, ustvrdio je Čačić, dinamika povrata imovine još nezadovoljava, ali projektom obnove u Golubiću to će se najvećim dijelom riješiti.

Švicarski veleposlanik u Hrvatskoj Paul Widmer izrazio je zadovoljstvo što napori švicarske vlade u pomaganju Kninu donose plodove. "Švicarska je odlučila na ovom području pomagati svim izbjeglicama neovisno o nacionalnosti i vjeri. Obnovili smo i izgradili 285 kuća, ali smo brzo shvatili da se problem ne može riješiti samo stanogradnjom, da je potrebna i infrastruktura, zato smo pokrenuli projekt vodoopskrbnog sustava u Kovačićima", kazao je švicarski veleposlanik.

Predsjednika Mesića, njegove suradnike i goste o stanju u Kninu i Županiji izvijestili su gradonačelnik Knina Vinko Marić i župan šibensko-kninski Duje Stančić, koji su posebno istaknuli veliku angažiranost švicarske vlade u pomoći kninskom području i izrazili žaljenje što tako nije postupio i veći dio međunarodne zajednice jer bi u tom slučaju problemi u Kninu, bar oni egzistencijalni, danas već bili riješeni.

(Hina) merc mć



Pročitajte više