Predsjednik Paneuropske unije von Habsburg u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

U TRODNEVNI posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji danas je stigao predsjednik Paneuropske unije nadvojvoda Otto von Habsburg, a u Vukovaru su nadvojvodu i njegovu suprugu Reginu primili vukovarskosrijemski župan Nikola Šafer i gradonačelnik Vladimir Štengl.

U pratnji domaćina bračni par Habsburg obišao je samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova, vukovarski Gradski muzej te Opću bolnicu Vukovar.

Na konferenciji za novinare, tijekom posjeta franjevačkom samostanu, nadvojvoda Otto von Habsburg ocijenio je da je Hrvatska zahtjev za pristupanjem Europskoj uniji možda mogla podnijeti i ranije.

´Zahtjev je možda predan kasno, ali sam optimist glede primanja Hrvatske u EU´, izjavio je nadvojvoda pozvavši Vladu RH i hrvatske građane da sve učine kako bi Hrvatska bila primljena u EU do 2007. godine.

Zamoljen da komentira podizanje optužnice za ratne zločine protiv 10 osoba iz vojnog vrha bivše JNA, paravojnih srpskih postrojba i civilnih vlasti tzv. sao krajine, na čelu s generalom Veljkom Kadijevićem, za zločine počinjene nad civilima, ranjenicima i bolesnicima u Vukovaru od kolovoza 1991. do 18. studenog 1991. - Otto von Habsburg pozdravio je taj čin.

No, dodao je, da ´Haški sud ne ulijeva povjerenje sve dok se ne uhite i privedu ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić´.

Predsjednik Paneuropske unije von Habsburg ocijenio je kako je ´nečuveno da se optužnice za ratne zločine podižu protiv onih koji su se branili´.

Kako je najavljeno, nadvojvoda Otto von Habsburg sutra će posjetiti Vinkovce i Županju, a u petak bi se u Iloku trebao sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem.

Pročitajte više