Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić otvorio Dom hrvatskih obrtnika i posjetio VUPIK

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić svečano je danas otvorio obnovljenu zgradu Doma hrvatskih obrtnika u Vukovaru u koju je uloženo 2,5 milijuna kuna.

Milijun i pol kuna uložilo je Ministarstvo obrta, malog i srednjeg poduzetništva, a ostatak Hrvatska obrtnička komora (HOK), Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, zagrebačko Udruženje obrtnika, Vukovarsko-srijemska županija i grad Vukovar. Bavarska je vlada za nabavu računalne opreme izdvojila 50 tisuća kuna. HOK je u suradnji s Ministarstvom na dobrotvornom koncertu u Zagrebu za opremanje Doma prikupio još 100 tisuća kuna, a svojim su novčanim prilozima pomogli i obrtnici.

Svečanosti otvorenja nazočio je i ministar Željko Pecek i politički, gospodarski i kulturni predstavnici grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Otvarajući Dom u kojem će raditi vukovarski obrtnici, moramo se podsjetiti da je Vukovar oduvijek bio središte obrtništva i poduzetništva ovog dijela Hrvatske i da mu treba ponovno dati priliku, istaknuo je Zlatko Tomčić.

U Domu obrtnika na oko 300 četvornih metara nalaze se prostori za obrtništvo i Udruženje obrtnika. Otvorenje Doma popratila je izložba fotografija Obrtničkog doma prije i nakon obnove, od projektne dokumentacije do svršetka obnove.

Za posjeta Vukovaru Zlatko Tomčić je danas posjetio i Vupik gdje je razgovarao s direktorom Zoranom Mudrim i predsjednikom Nadzornog odbora Nikolom Šaferom. "Treba napustiti dosadašnje oblike privatizacije, uvesti radničko dioničarstvo i omogućiti da tvrtka posluje izravnom povezanošću sa seljačkim gospodarstvima, izjavio je Tomčić. Dodao je da tako tvrtka i kooperanti zajednički mogu bitno pridonijeti razvoju poljodjelstva na tom području.

Šafer je istaknuo kako je Vupik lokomotiva razvoja poljoprivredne proizvodnje vukovarskog kraja te da ga trebaju čuvati, a istodobno tražiti načine da postane vlasništvom ljudi na tom području i njihovih partnera.

Vupik je potpora obrtnicima i poduzetnicima i oslonac poljoprivrednim gospodarstvima jer preuzima i prerađuje njihovu robu, od koje će ubuduće proizvoditi sve više gotovih proizvoda, izjavio je direktor Mudri.

Pročitajte više