Predsjednik Županijskog suda u Sisku: Prosvjed je pritisak na sud

PROSVJED Županijskog suda u Sisku Danko Kovač današnji je prosvjed 30-ak hrvatskih branitelja Domovinskog rata pred zgradom suda u zbog jučerašnjeg uhićenja i današnjeg ispitivanja Stanislava Gavrona i Ivana Hubelića, osumnjičenih za kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ocijenio je "pritiskom na sud i njegovu neovisnost, i negativan za sam kazneni postupak".

Sud je do sada postupio po zakonu i tako će biti dok ne završi kazneni postupak te nema opravdana razloga za takvo okupljanje pred sudom - ni za prosvjede, ni za skupove potpore uhićenima, izjavio je Kovač na današnjoj konferenciji za novinstvo.

"Svaki skup pred sudom, bez obzira na namjere organizatora, indirektan je pritisak na sud. To su neprihvatljive metode u civiliziranim europskim zemljama", zaključio je Kovač.

Naglasio je da bi se "građani od takvih skupova trebali ograditi, te omogućiti sudu da mirno, nepristrano i potpuno u skladu sa zakonom provodi kazneni postupak, posebno u istrazi kad osumnjičenom još nije dokazana krivnja i kad u kaznenom postupku, na temelju neoborivih dokaza, treba odlučiti o daljnjem tijeku postupka i o krivnji osumnjičenoga".

Skup pred sudom ometanje je nepristrana tijeka istrage, oni koji to čine ne razmišljaju o posljedicama takva čina", rekao je Kovač, istaknuvši da će "Županijski sud u Sisku, bez obzira na prosvjed i skup potpore uhićenicima, nastaviti kazneni postupak i provesti ga profesionalno i korektno, po zakonu".

U trenutku kad je Stanislav Gavron bio izvođen s ispitivanja iz Županijskog suda i prevožen u automobilu pravosudne policije u obližnji Okružni zatvor, skupina okupljenih hrvatskih branitelja glasno je prosvjedovala, uzvikujući: "Bando crvena", "Sudite četnicima, a ne braniteljima", "Što ćete nakon smjene vlasti".

Prosvjednici su se razišli nakon 15 sati.

Pročitajte više