Predsjedništvo DC-a: M. Granića isključiti iz stranke

PROŠIRENO Predsjedništvo Demokratskog centra (DC) na večerašnjoj je sjednici jednoglasno podržalo zaključak o davanju ispisnice dosadašnjem počasnom predsjedniku stranke Mati Graniću i oduzimanju Graniću statusa počasnog predsjednika.

To je stranačko tijelo odlučilo nakon što se u javnosti pojavila informacija da je Mate Granić, nakon što je poduzetnik iz Njemačke Ante Mrdeža donirao DC-u 100 tisuća eura, obećao Mrdeži mjesto na stranačkoj izbornoj listi i zastupnički mandat.

Predsjedništvo je prihvatilo i zaključke o podizanju kaznene prijave protiv Mate Granića zbog zloporabe položaja za vrijeme obnašanja dužnosti te tužbe protiv Ante Mrdeže zbog klevete, izvijestila je predsjednica Vesna Škare Ožbolt na konferenciji za novinare.

Naglasila je da će se stranka i dalje zalagati za jačanje pravne države i na tome ustrajati te da ne prihvaća kupovanje mandata. Najavila je da će DC predložiti i zakon o financiranju političkih stranaka koji bi to pitanje preciznije uredio.

Potpredsjednik DC-a Joško Morić istaknuo je da je analizom ugovora s Mrdežom, o kojem je u javnosti govorio Mate Granić, nedvojbeno utvrđeno da on za stranku nema nikakve pravne učinke ni obveze, jer ne sadrži memorandum stranke, nije ovjeren, ni urudžbiran, da u tekstu nema načina plaćanja, ni broja žiroračuna stranke. O takvom ugovoru nikad nije bilo riječi na relevantnim stranačkim tijelima, nego o razlozima zbog kojih bi eventualno Mrdeža trebao biti na jednoj od izbornih lista, ali to nisu bile donacije, rekao je Morić.

Upitana kako je Mrdeža došao u obzir za stavljanje na izbornu listu, Škare Ožbolt je rekla kako je Mrdeža "šetao" po stranačkim listama da bi konačno završio kao 4. na izbornoj listi za 1. izbornu jedinicu za koju je bio odgovoran Mate Granić.

Na novinarski upit da, po nekim informacijama, postoje svjedoci koji mogu potvrditi da je bila nazočna potpisivanju spornog ugovora, Škare Ožbolt je odgovorila da stvar dalje ide na sud kako bi se utvrdila istina i pravda te da će se nakon sudske presude o tome izvijestiti javnost. Rekla je da će sud utvrditi i to je li dijelom novca koji je, navodno donirao Mrdeža, financirana i njezina izborna kampanja.

Odgovarajući na upit je li ikada primila Mrdežu, Škare Ožbolt je rekla da jest i to jednom, no da nije prihvatila što je od nje tražio. Ustvrdila je da Mrdeža prema stranačkoj evidenciji nije član DC-a.

Pročitajte više