Predstavljaju se kao policija i traže novac. Razotkrili smo ih, izgubili su na sudu

Foto: Index

"OBUSTAVLJA se kazneni postupak protiv novinara Indexa Ilka Ćimića zbog kaznenog djela klevete", stoji u današnjem rješenju Općinskog kaznenog suda, suca Domagoja Kurobase. Naime, tvrtka IV Nakladništvo podnijela je privatnu tužbu protiv novinara portala Index zbog članaka "Zovu firme, predstavljaju se kao policija i traže novac, a financira ih država" i "Kažu da zovu iz policije, traže novac za bojanke i brošure, a onda vas ovrše".  

>> Kažu da zovu iz policije, traže novac za bojanke i brošure, a onda vas ovrše

>> Zovu firme, predstavljaju se kao policija i traže novac, a financira ih i država

IV Nakladništvo tražilo je da se novinar proglasi krivim za počinjenje dva kaznena djela klevete te da mu se izrekne kazna od 300 dnevnih dohodaka. U tužbi su naveli da su zbog objava na portalu Index.hr pretrpjeli golemu štetu, "kako onu materijalnu, zbog otkazivanja ugovorenih poslova i smanjenja novih tako i štetu po čast i ugled, koji je grubo narušen".

Nisu se ni pojavili na sudu

Danas je na Općinskom kaznenom sudu održano i prvo ročište, na kojem su bili novinar i njegova odvjetnica Vanja Jurić, no predstavnici IV Nakladništva nisu se pojavili. Naime, odvjetnik te tvrtke dan prije je tražio odgodu ročišta zbog svog zdravstvenog stanja te je obavijestio suca da predstavnik tvrtke ne raspolaže stručnim znanjima da bi na ročište došao bez odvjetnika.

Liječnički nalaz o zdravstvenom stanju odvjetnika bio je star dva tjedna, a u tom vremenu protivnička strana nije obavijestila ni novinara, ni njegovu odvjetnicu o zahtjevu za odgodu ročišta. Isto tako, u tom su vremenu mogli naći i zamjenu za odvjetnika, no to nisu napravili. Sud je to uvažio te naložio obustavu kaznenog postupka. Na tu odluku IV Nakladništvo ima pravo žalbe.  

Tužbe koje ugrožavaju slobodu medija

Podsjetimo da je nedavno Europska federacija novinara (EFJ) s još 25 organizacija potpisala pismo Europskoj komisiji sa zahtjevom da se na europskoj razini poduzmu mjere za rješavanje prijetnji brojnim parnicama protiv novinara, aktivista i sindikalista - poznatih i pod nazivom SLAPP (Strategic lawsuit against public participation) - kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima. Riječ je o ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija. Problem SLAPP tužbi posebno je izražen u Hrvatskoj. Rezultati godišnje ankete koju provodi Hrvatsko novinarstvo društvo pokazali su da je trenutno aktivno 905 tužbi protiv novinara i medija, od kojih tužitelji potražuju gotovo 68 milijuna kuna.

Pročitajte više