Predstavljen Mesingerov "Skriveni duh Iloka"

Knjiga Bogdana Mesingera "Skriveni duh Iloka", koja je danas svečano predstavljena u Društvu hrvatskih književnika, zbirka je tridesetak priča i legendi o tom gradiću za koji je autor intimno duboko vezan.

"Skriveni duh Iloka", izdalo je osječki ogranak Matice Hrvatske i Muzej grada Iloka, a riječ je o žanrovskoj montaži legendi o stvaranju svijeta, kratkih priča iz svakodnevice i autorovih prisjećanja na vlastite dane odrastanja, naglasila je književna kritičarka Helena Sablić Tomić.

Po njezinim riječima, autor koji svoju primarnu egzistenciju ostvaruje u Osijeku, pišući o Iloku na nekoliko mjesta u knjizi i sam priznaje da Ilok plijeni njegovu pozornost u tolikoj mjeri, da mu ne dozvoljava da od njega odustane.

Nazivajući Mesingera "senzibilnim i filigranski osjetljivim autorom, te privatnim kroničarem i biografom Iloka", ona je ustvrdila kako on skriveno traga za svojim podrijetlom. Njegova najnovija knjiga, u kojoj se isprepliću ljudi, prostor, intimni zapisi, javni razgovori, zbilja i fikcija, obogaćena je razglednicama staroga Iloka i slikama iz obiteljskih albuma.

Bogdan Mesinger, rođen 1933. u Šidu, završio je zagrebački Filozofski fakultet, a titulu doktora znanosti stekao je 1981. godine. Od 1950. godine kada mu je objavljena prva pjesma, Mesinger je objavio tri romana, četiri pjesničke zbirke i niz eseja, kritika i znanstvenih tekstova.

(Hina) xkt yaz

Pročitajte više