Predstavljen nacionalni program RH za pridruživanje EU u 2003.

MINISTARSTVO za europske integracije predstavilo je u petak u Zagrebu na konferenciji za novinare Nacionalni program RH za pridruživanje Europskoj uniji za 2003. godinu, glavni i konkretni upravljački mehanizam Vladinih aktivnosti na području europskih integracija za iduću godinu, ali i u budućnosti.

Program, koji je u četvrtak usvojila Vlada, uključuje godišnje planiranje, postavljanje kratkoročnih ciljeva i nadzor procesa pridruživanja EU u različitim područjima državne uprave.

Njime se objedinjuju svi potrebni pojedinačni zadaci i ciljevi za pojedina područja zakonodavstva i državne uprave kako bi Hrvatska bila spremna za članstvo 2006. godine.

´Vlada je time utvrdila dinamiku i sadržaj onoga što će se u usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU događati iduće godine, no program određuje i sve buduće aktivnosti koje su pred nama´, rekao je novinarima ministar za europske integracije Neven Mimica.

Mimica je istaknuo da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja, ako ne i jedina, koja je u tako ranoj fazi svojeg približavanja EU, i to domaćim snagama, izradila Nacionalni program pridruživanja.

Ocijenio je da je program ´ambiciozan´, ali i ´realan´ jer odražava ono što možemo učiniti u idućoj godini.

U idućoj godini programom se predviđa donošenje 83 zakona i podzakonskih akata, on obuhvaća 13 poglavlja pravne stečevine EU, a njegovim izvršenjem Hrvatska bi ispunila preko 80 posto obveza preuzetih Sporazumom o stabilizacijom i pridruživanjem (SSP), rekao je Mimica.

Osim što po prvi put poimence definira nositelje svih obveza, nastavio je Mimica, program ne ukazuje samo na ono što treba napraviti, što je već nominalno definirano Planom provedbe SSP-a na snazi od listopada 2001., već objašnjava i zbog čega se promjene provode te njihov sadržaj.

U programu su navedeni i financijski uvjeti za reforme, tj. potrebna proračunska sredstva, a identificiraju se i njihovi administrativni i gospodarski učinci, rekao je.

Dodatnih, posebnih troškova za provedbu Nacionalnog programa neće biti jer su te aktivnosti sastavi dio proračuna tijela državne uprave koja ih provode, objasnila je koordinatorica projekta, pomoćnica ministra za usklađivanje zakonodavstva Tamara Obradović.

Mimica je kazao da će Nacionalni program za pridruživanje EU Vladi pomoći u definiranju prioriteta njenih ukupnih aktivnosti u idućoj godini.

´Hrvatska je njime po prvi put dobila čvrst oslonac, gotovo obvezujući vodič kroz ono što treba napraviti´, rekao je.

Mimica je istaknuo također da Nacionalni program nije samo program Vlade, podsjećajući da bi ga idući tjedan trebao usvojiti i Hrvatski sabor, čime bi on postao zajednički projekt Sabora i svih parlamentarnih stranaka.

´Proces europskih integracija tako više neće biti ni predizborna niti postizborna tema u Hrvatskoj, nego tema u čijem će se izvršavanju zajedničkim naporima udružiti svi u Hrvatskoj´, rekao je.

Program je u manje od tri mjeseca izradilo ministarstvo za europske integracije u suradnji s 35 tijela državne uprave. Kako je kazala pomoćnica ministra Obradović, program tematski pokriva ono što pokriva i SSP i ne izlazi iz njegovih okvira.

Sadržajno je podijeljen na pet poglavlja - političke kriterije, gospodarske prilagodbe, usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, jačanje hrvatske administrativne sposobnosti i strategiju za informiranje hrvatske javnosti.

Sadrži i dva dodatka - usklađivanje hrvatskog zakonodavstva 2002.-2003. te pregled projekata financiranih iz programa CARDS 2001. i 2002.

Tehničko praćenje provedbe programa olakšat će interaktivna baza podataka (MRIS) pri ministarstvu europskih integracija u koju će nositelji zadataka unositi stupanj provedbe mjera za koje su zaduženi, objasnila je Obradović.

Pročitajte više