Predstavljen novi mirovni plan za Bliski istok

AMERIČKI veleposlanik u Izraelu dostavio je srijedu novi mirovni plan za Bliski istok izraelskom premijeru Arielu Sharonu, a zatim su ga predstavnici tzv. bliskoistočnog kvarteta (SAD, Rusija, UN, EU) uručili i palestinskom premijeru Mahmudu Abasu.

Objava novog plana za okončanje 31-mjesečnog izraelsko-palestinskog nasilja i uspostavu palestinske države do 2005. godine, omogućen je nakon što je u srijedu prisegnula nova palestinska vlada reformističkog premijera Mahmuda Abasa.

Američki veleposlanik Daniel Kurtzer dostavio je plan, koji su sastavile Sjedinjene Države, EU, UN i Rusija, premijeru Sharonu u njegovo rezidenciji u Jeruzalemu, na sastanku zatvorenom za novinare, prenosi diplomatski izvor. Isti je postupak primjenjen prilikom uručenja plana Mahmudu Abasu.

Planom je predviđeno donošenje trajnog sporazuma za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba do 2005. godine, koji uključuje i uspostavu "neovisne, demokratske i održive palestinske države, koja bi rame uz rame, u miru i sigurnosti, postojala uz Izrael".

Ne precizirajući granice, planom se traži kraj okupacije koja je počela 1967. godine, kada je Izrael zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jeruzalem, područja na koje Palestinci polažu pravo.

Da bi se postigao sporazum, Palestinci trebaju vodstvo koje bi se oštro suprotstavilo terorizmu, stoji u mirovnom planu, podijeljenom u tri faze.

Prva faza predviđa hitne korake, druga ciljeve koje bi trebalo ispuniti do kraja 2003., a treća zadatke tijekom 2004. i 2005. godine.

U prvoj fazi palestinske vlasti moraju nedvosmisleno priznati pravo Izraela na mir i sigurnost te pozvati na hitan prekid nasilja. Palestinci bi trebali poduzeti vidljive napore s ciljem uhićenja pojedinaca i grupa koje poduzimaju ili planiraju nasilje prema Izraelcima, kao i onemogućiti terorističke resurse i infrastrukturu, prekinuti huškanja protiv Izraela, sve sigurnosne organe podvesti pod upravu ministra unutarnjih poslova i provesti slobodne, otvorene i poštene izbore.

Izraelci bi se, u prvoj fazi, trebali nedvosmisleno opredijeliti za viziju dviju država, odnosno osnivanje neovisne, održive, suverene palestinske države i prekinuti nasilje prema Palestincima. Poziva ih se i na obustavu izgradnje doseljeničkih naselja, zasutavljanje uništavanja domova palestinskih militanata te postupno povlačenje s palestinskih autonomnih područja koje je Izrael okupirao tijekom sukoba.

U drugoj fazi Izrael mora osigurati teritorijalnu cjelovitost buduće palestinske države, Palestinci ratificirati ustav, a međunarodna konferencija pokrenuti proces koji bi trebao voditi uspostavi palestinske države u privremenim granicama.

U trećoj je fazi predviđena druga međunarodna konferencija, koja bi do 2005. godine riješila trajni status palestinske države, uključujući pitanje granica, Jeruzalema, izbjeglica, doseljeničkih naselja i mira između Izraela i drugih arapskih država.

Čelnik islamističke militantne skupine Hamas već je odbacio mirovni plan i najavio da neće biti predaha u napadima na Izrael.

"Mirovni plan osigurava sigurnost Izraela na štetu sigurnosti naših ljudi. On je sačinjen kako bi se uklonila palestinska težnja za neovisnost", rekao je šeik Ahmed Jasin.

Egipat je, pak, pozvao na žurnu provedbu mirovnog plana, osobito sada kada su, nakon imenovanja svoga prvog premijera, Palestinci ispunili ključni uvjet.

Pročitajte više