Predstavljen Vladin program "Za hrvatsku pismenost"

U SKLOPU Međunarodnog desetljeća pismenosti 2003.2012. i obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, u Pučkom otvorenom učilištu danas je predstavljen Vladin projekt "Za hrvatsku pismenost: Put do poželjne budućnosti".

Svrha je te akcije besplatnoga završavanja osnovne škole motivirati osobe starije od 15 godina na završavanje osnovnoškolskog obrazovanja, rekao je potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

On je podsjetio na podatke iz popisa stanovništva 2001., po kojima je u Hrvatskoj 2,86 posto osoba starijih od 15 godina bilo bez škole, 15,76 posto bez završene osnovne, te 21,75 posto samo s osnovnom školom. Na Zavodu za zapošljavanje u Hrvatskoj prijavljeno je 60 tisuća nekvalificiranih radnika, od kojih u Zagrebu 3500.

Dosadašnji program i plan bili su neadekvatni za onakvu pismenost kakvu želimo, naglasio je zamjenik ministra prosvjete i športa Ivan Vavra, čije je ministarstvo i predlagač Projekta.

U predloženi program uključena je i informatička pismenost, učenje za život u građanskom društvu kao i osnove stranog jezika.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo iznio je i podatke ankete provedene na 12.500 ispitanika iz 23 trgovačka društva u Zagrebu, a po kojima 720 ljudi nema osnovnu školu, dok ih 2425 ima nižu stručnu spremu. Inzistirat ćemo da svi djelatnici u trgovačkim društvima moraju završiti osnovnu školu, istaknuo je.

Kako je rečeno, ove je godine osigurano 6,5 milijuna kuna kojima bi se moglo pokriti školovanje 2450 polaznika, a upisi zainteresiranih polaznika počeli su danas u Pučkom otvorenom učilištu.

Pročitajte više