Predstavljena "Bibliografija Mogućnosti 1954.-2003." Nede Anzulović i Čede Ćuković

SPLITSKI nakladnik Književni krug predstavio je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu knjigu Nede Anzulović i Čede Ćuković "Bibliografija Mogućnosti 1954.-2003."

O splitskom časopisu za književnost, umjetnost i kulturne probleme "Mogućnosti" govorili su glavni urednik časopisa Petar Opačić, urednik Hrvoje Čulić i akademik Tonko Maroević.

Stihove pjesnika koji su u "Mogućnostima" objavljivali svoje radove govorio je dramski umjetnik Vedran Mlikota.

U našem časopisu su pisali klasici hrvatske književnosti kao što su Mirko Božić, Petar Šegedin i Vjekoslav Kaleb, napomenuo je Opačić i dodao kako su u časopisu na zavidnoj razini rađeni "tematski blokovi". On je pozvao kulturnu javnost da sačuva od propadanja taj časopis.

Časopis je u Split unio otvorene mogućnosti, istaknuo je Maroević i dodao kako se uz književne priloge u "Mogućnostima" posebice ističu njegove kulturološke strane.

Uvodni tekst "Pedeset godina Mogućnosti", napisao je član uredništva časopisa Mirko Prelas.

U knjizi "Bibliografija Mogućnosti 1954.-2003." (409 str.) kronološki su poredani naslovi tekstova, objavljivanih u tijeku pola stoljeća u tom splitskom časopisu.

U prvom poglavlju objavljeni su članci od 1954. do 1973., u drugom od 1974. do 1983., u trećem od 1984. do 1993. i četvrtom od 1994. do 2003.

Prva dva poglavlja obradio je i za njih napisao predgovor Čedo Ćuković, a treće i četvrto Neda Anzulović. U svim poglavljima članci su raspoređeni po predmetima.

Na kraju knjige objavljeno je kazalo pisaca, kazalo prevoditelja, priređivača i sl., kazalo osoba iz naslova članaka, kazalo autora likovnih priloga i kazalo fotografa. Kazala je izradila Breda Noveljić.

Neda Anzulović (1921.) je arheologinja i bibliotekarica, a radila je u Arheološkom muzeju u Splitu. Do sad je objavila više bibliografija i članaka o kulturnoj povijesti.

Pročitajte više