PREDSTAVLJENA DVA SVESKA LEKSIKONA HRVATA - BUNJEVACA I ŠOKACA

Prva dva sveska Leksikona podunavskih Hrvata Bunjevaca i Šokaca, u nakladi Hrvatskog akademskog društa iz Subotice, predstavljena su danas u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža".

U njima je obrađeno oko 200 pojmova, od A do B-Baža, koji se odnose na Hrvate koji žive na području između Dunava i Tise, Budimpešte i Novoga Sada.

Predmet toga višegodišnjeg projekta su povijesne osobe i suvremenici, toponimi, književnost, novinstvo, običaji iz života Hrvata Bunjevaca i Šokaca, istaknuo je glavni urednik Leksikona Slaven Bačić, subotički odvjetnik.

U člancima je posebna pozornost usmjerena prema dobro znanim hrvatskim velikanima koji su rodom iz tih krajeva, kao što su, primjerice, skladatelj Josip Andrić i narodni preporoditelj Ivan Antunović, a obrađene su i mnoge druge važne osobe i pojave s tog područja.

Leksikon bi trebao popuniti dosadašnje praznine i nedorečenosti koje nisu nastale samo zbog nedovoljne istraženosti, nego i zbog namjernog prešućivanja ili iskrivljavanja podataka.

O Leksikonu su govorili i Jasna Ivančić iz Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža", predsjednik subotičkoga Hrvatskog akademskog društva Dujo Runje te Petar Vuković s Filozofskog fakulteta iz Zagreba.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više