PREDSTAVLJENA KNJIGA "GOLI BLAGDANI" INOSLAVA BEŠKERA

Knjiga "Goli blagdani" novinara Inoslava Beškera u izdanju zagrebačke izdavačke kuće "Naklada Jesenski i Turk", predstavljena je večeras u Kulturno informativnom centru (KIC).

Novinar "Jutarnjeg lista" Darko Pavičić kazao je da je riječ o knjizi u kojoj Bešker čitatelja pedantno i znanstvenom preciznošću podučava što su blagdani i to onim redom kako se ti blagdani pojavljuju kroz kalendarsku godinu. Tako se u knjizi može saznati o blagdanu Nove godine, Bogojavljenju, Valentinovu, Međunarodnom danu žena, Pokladama, Cvjetnici, Uskrsu, Majčinu danu, Očevu danu, Veloj Gospi, blagdanu Svih svetih, Svetom Nikoli, Bezgrešnom začeću, Badnjaku, Božiću, te u dodatku o muslimanskim i židovskim blagdanima.

U osebujnom stilu s dosta humora, Bešker o blagdanima govori gotovo sve što se o njima ima reći i to je djelo za koje Pavičić drži kako je trebalo nastati davno prije.

Kao primjer Pavičić je naveo situaciju od prije dvije godine kada je izvještavao iz Hrvatskog sabora i kada su zastupnici za novi blagdan izglasali Tijelovo, a kada ih je upitao znaju li što su izglasali njih petnaestak nije uopće znalo što Crkva obilježava na taj blagdan.

Ivo Žanić sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti orekao je da Bešker s dosta cinizma piše o blagdanima, ali pojasnio je i kako nije riječ o "otrovnu cinizmu" već Bešker upozorava kako su u vremenu u kojem živimo "Sveti Novac i Presveti Profit" blagdani koje najčešće slavimo, a religija koja štuje te blagdane je najviše rasprostranjena religija.

Katolički publicist Živko Kustić rekao je kako je Inoslav Bešker pokazao da veoma ozbiljno pristupa tematici koja se tiče religije.

Inoslav Bešker rođen je u Zagrebu 1950, živi u Rimu, hrvatski je novinar i talijanski slavist. Diplomirao je sociologiju i novinarstvo u Zagrebu, doktorirao poredbenu slavistiku u Milanu. Novinar je od 1967., više je godina radio u nakladništvu, predavao je slavenske književnosti na sveučilištu u Napulju i Rimu, a novinarstvo u Zagrebu.

Hrvatsko novinarsko društvo proglasilo ga je novinarem godine 2002.

(Hina) sdju ln

Pročitajte više