Predstavljena knjiga "Hrvatska povijest" Ive Goldsteina

"HRVATSKA povijest" naziv je knjige povjesničara Ive Goldsteina koja je, kao prvi sustavan i cjelovit pregled povijesnih događaja na hrvatskom tlu od antike do današnjih dana, danas svečano predstavljena u Hrvatskom narodnom kazalištu.

O knjizi su s velikim pohvalama kao recenzenti govorili povjesničar Ivo Banac i književnik Zdravko Zima, a autoru je čestitao i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Kao posebnu vrijednost knjige naveli su to što se temelji na nizu činjenica, od početaka hrvatske povijesti pa sve do podnošenja aplikacije za članstvo u EU u veljači ove godine, bez nepotrebnih ideoloških i sentimetalnih prikaza, kojima su, rečeno je, često robovala izdanja o hrvatskoj povijesti, posebno novijoj.

"Goldstein ne polemizira s parahistoriografijom već iznosi činjenice i okolnosti koje stvari postavljaju na svoje mjesto. To je pravi uvod u razdoblje nove trezvenosti hrvatske historiografije i vjesnik suočavanja s našom prošlošću", rekao je Banac.

Istaknuo je da je knjiga nastala iz potrebe da se o hrvatskoj povijesti "konačno suvislo i kompaktno progovori, poglavito u sjeni velikog i strašnog 20. stoljeća", o kojemu, kaže, govori trećina knjige.

Za razdoblje od 1990. do danas Banac smatra da u hrvatskoj historiografiji nema kriterija znanstvenog rada, jer, tvrdi, svaki autor iznosi svoju istinu i revidira povijest bez znanstvene utemeljenosti.

"Goldstein ne robuje lažnim svetinjama već povijesnim činjenicama", istaknuo je Zdravko Zima, dodavši da je povijesna znanost često bila "žrtva koja se razvlačila lijevo ili desno".

Predsjednik Mesić rekao je da je knjiga kao ova Goldsteinova nedostajala Hrvatskoj, također upozorivši na veliku količinu subjektivizma i politikantstva kod nekih autora.

Knjigu je posebno preporučio autorima školskih udžbenika.

"Oni koji na trgovima i ulicama s nostalgijom govore o NDH i bez srama veličaju tu kvislinšku tvorevinu nisu krivi jer su samo čitali udžbenike koji su falsifikati i laž", rekao je Mesić, kojega je Goldstein nagradio jednim primjerkom svoje knjige.

Knjiga ima 512 stranica teksta, 250 ilustracija o opširnim hrvatskim pričama i legendama, 23 povijesne karte, brojne kronološke i statističke tablice, te iscrpnu biografiju o dugoj hrvatskoj povijesti.

Pročitajte više