Predstavljena knjiga i otvorena izložba o vukovarskom obrtu i trgovini

U VUKOVARSKOM Gradskom muzeju večeras je u povodu sutrašnjega otvorenja obnovljene zgrade Doma obrtnika otvorena izložba "Obrt i trgovina u Vukovaru" i predstavljena istoimena knjiga autora dr. Vlade Horvata.

Knjiga sadrži podatke o obrtu, trgovini, ugostiteljstvu i prijevozništvu u Vukovaru od prvih poznatih podataka do danas (od 17. stoljeća).

"Obrtnici su u povijesti grada Vukovara djelovali kao utjecajan dio građanske klase i znatno pridonijeli društvenom i političkom životu, a osobito gospodarskom razvoju Vukovara", istaknuo je autor knjige dr. Vlado Horvat.

Knjigu od oko 300 stranica, bogato ilustriranu, tiskalo je gradsko Udruženje obrtnika novčanom potporom Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

Ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek otvorio je popratnu izložbu s istim nazivom, rekavši kako je tiskanje monografije s pregledom obrtničkog djelovanja svojevrstan prilog obnovi obrtništva na tome području.

"Ta je inicijativa dobro došla jer cijeli Vukovar pa i obrtnici nastoje obnoviti vukovarsko područje nakon teških ratnih razaranja", rekao je ministar Pecek.

Izdavanje knjige i postavljanje izložbe, koja pokazuje sačuvanu povijesnu građu za budući stalni postav Gradskog muzeja, novčano su poduprli ministarstva kulture i obrta i grad Vukovar.

Pročitajte više