PREDSTAVLJENA KNJIGA IZABRANIH PJESAMA DRAGE ŠTAMBUKA "I ŠIŠMIŠI SU PTICE U BEZPJEVNOJ ZEMLJI"

Knjiga izabranih pjesama "I šišmiši su ptice u bezpjevnoj zemlji" liječnika, diplomata i pjesnika Drage Štambuka predstavljena je danas u izdanju Nakladnog zavoda Matice hrvatske u knjižari "Tamaris".

Riječ je o knjizi koja na pet stotina stranica donosi pjesme Drage Štambuka nastale od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća do danas u izboru Zvonimira Mrkonjića, rekla je književna kritičarka Tea Benčić Rimay.

Po njezinim riječima, tri su bitne odrednice Štambukova pjesništva: jezik, zatim teme i dileme, te tropizmi. Rekla je i kako Štambuk u poeziju unosi "osjetljivost posebnog, duhovnog stanja", ali i sve ono što zapaža oko sebe.

Svjesno ili podsvjesno, Štambuk nas u svojim pjesmama podsjeća kako je jezik otisak misli, rekla je Tea Benčić Rimay. Dodala je kako danas mlađi pjesnici, uz iznimke, zaboravljaju jezik, te da je misao skrivena u jeziku. Napomenula je kako Štambuk čuje riječi, osluškuje ih i pripitomljuje.

Predstavljajući Štambuka kao klasika suvremene hrvatske poezije, rektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske Ivan Pavić rekao je da se Štambuk može upoznati kroz pjesme o njegovu rodnome Braču, te kroz pjesme u kojima se susreće sa svjetskim kulturama.

Preko pjesama u toj zbirci Štambuka se može upoznati kao pjesnika koji piše o Bogu, ljubavi, smrti i Domovini, rekao je. Kada piše o Domovini, Štambuk o njoj piše s patriotskom ljubavlju bez nacionalističkih naboja, objasnio je Ivan Pavić.

Podsjetio je kako je Štambuk za Domovinskog rata u Londonu na Trafalgar Squareu organizirao skup protiv agresije na Hrvatsku.

Na predstavljanju knjige bio je i Dragutin Tadijanović.

(Hina) xsdju yln

Pročitajte više