Predstavljena knjiga J. Oslića "Vjera i um - neoskolastički i suvremeni pristupi"

Knjigu Josipa Oslića "Vjera i um neoskolastički i suvremeni pristupi" predstavilo je večeras Hrvatsko filozofsko društvo u kaptolskoj dvorani Vijenac u Zagrebu.

O knjizi su govorili riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić i profesori s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Tonči Matulić i Željko Pavić.

Knjiga govori o odnosu vjere i uma, jednom od najvažnijih pitanja zapadne filozofije, napomenuo je msgr. Devčić i dodao kako se kroz povijest filozofije taj odnos očitovao kroz tri stajališta u kojima se jednom prednost davala samo umu, drugi put samo vjeri, a treći put sintezi odnosa vjere i uma.

U knjizi "Vjera i um - neoskolastički i suvremeni pristupi" (297 str.) autor u četiri poglavlja piše o filozofiji trojice svojih prethodnika na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

U nultom poglavlju Oslić piše o razmeđu filozofije u okrilju hrvatske neoskolastike, u prvom istražuje pitanje Boga metafizike i Boga egzistencije u odnosu Zimmermanna prema Jaspersovu egzistencijalizmu, u drugom piše o religijskom osjećaju i racionalnom opravdanju kod Vilima (Wilhelm) Keilbacha, a u trećem daje sintezu skolastičkoga duha u duhu suvremene filozofije Vjekoslava Bajsića.

Na kraju knjige pridodani su literatura, sažetak knjige na njemačkom jeziku, bilješke o tekstovima i kazalo imena.

Josip Oslić (1953.) je kanonik Prvostolnoga Kaptola zagrebačkog i biskupski vikar za grad Zagreb. Profesor je na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu i autor više knjiga, a među njima i knjige "Filozofsko utemeljenje etike kod Vladimira Solovjeva".

(Hina) xmk ymć

Pročitajte više