predstavljena knjiga "kad ljubav i seks odu u vjetar" ivana kušana

Knjiga erotske proze "Kad ljubav i seks odu u vjetar" akademika Ivana Kušana u nakladi izdavačke kuće "Hena Com" predstavljena je večeras u prostorijama Kulturnog centra "Kaptol" u Zagrebu. L

"Tekstove koji se nalaze u knjizi poznavao sam još iz njihove usmene predaje koju je Kušan dijelio sa mnom, pričajući mi o svojim donhuanskim uspjesima", rekao je, predstavljajući knjigu književnik i prevoditelj Zlatko Crnković.

I tu, dodao je, ima dosta humora što je i značajka Kušanove proze. Kušan se, kako je istaknuo Crnković, ruga drugima, ali često i samu sebi i vrlo otvoreno govori o svojim slabostima i neuspjesima.

Pisac koji je snažno utjecao na Kušana jest Henry Miller koji je otvoreno pisao o seksu u vrijeme kad je to bilo neuobičajeno, no u Kušana je više humora, kaže Crnković.

Iako Kušan nije mnogo boravio u Slavoniji, i tematski i jezično na te Kušanove tekstove znatno je utjecala Slavonija i hrvatski jezik iz tog dijela Hrvatske, i to iz vremena kad je Kušan kao dijete dva ljeta boravio u Čaglinu, zaključio je Crnković.

Kratak osvrt o knjizi dao je i književnik Stipe Čuić koji je, uz ostalo, ocijenio da je Ivan Kušan jednako vrijedan i kao dječji pisac i kao satiričar i kao erotski pisac.

Ivan Kušan rođen je 1933. u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a u književnosti se javio 1956. Objavio je više romana, a okušao se i kao dramski pisac te pisac filmskih TV scenarija.

Redoviti je član HAZU-a i član Europske akademije za film i televiziju u Bruxellesu.

(Hina) sdju jn

Pročitajte više