Predstavljena knjiga Mirjane Gross "Vijek i djelovanje Franje Račkoga"

Zagrebački nakladnik Novi liber predstavio je danas u Preporodnoj dvorani HAZU u Zagrebu knjigu Mirjane Gross "Vijek i djelovanje Franje Račkoga".

O knjizi su govorili povjesničari Iskra Iveljić i Nikša Stančić.

Knjiga u 19 poglavlja obrađuje život, svećenički, teološki, znanstveni i politički rad Franje Račkoga od prvih teoloških i filozofskih uradaka, njegov put u Rim i povjesničarski početak.

Autorica također piše o vremenu uoči Hrvatskoga sabora 1861., političkim i kulturnim okolnostima za Schmerlingova režima, vremenu uoči Austro-ugarske nagodbe i otvaranja Jugoslavenske akademije kojoj je Franjo Rački bio prvi predsjednik, zatim o Nagodbi i njezinoj reviziji, Mažuranićevoj vladavini, ideologiji i historiografiji sedamdesetih godina, uključivanju u političku akciju osamdesetih godina 19. st., slavenskoj ideologiji i odnosu prema Srbima, Rusima te ulozi Katoličke crkve u politici približavanja Pravoslavnoj crkvi.

"Knjiga Mirjane Gross cjelovito prikazuje i interpretira tako raznolike elemente od samog životopisa, do habitusa Račkoga kao svećenika i kršćanskoga filozofa, političara i ideologa te znanstvenika, prvoga hrvatskoga historiografa koji se koristio modernom metodom kritike izvora," rekla je Iskra Iveljić.

Knjiga je objasnila odnos između hrvatske, slavenske i južnoslavenske ideološke sastavnice, stavljajući ih u sklop cjelovitoga ideološkog sustava temeljenog na vrijednostima građanskog liberalizma i liberalnoga kršćanstva, rekao je Stančić.

Mirjana Gross (1922.) emeritirana je profesorica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Objavila je više knjiga iz povijesti 19. stoljeća, a između ostalog i "Počeci moderne Hrvatske i Povijest pravaške ideologije.

(Hina) mk mc

Pročitajte više