Predstavljena knjiga "Nismo šutjeli za Krista i Hrvatsku"

Zagrebački nakladnik Hrvatski katolički zbor "MI" predstavio je večeras na tribini u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu knjigu fra Nikole Mate Roščića "Nismo šutjeli za Krista i Hrvatsku Izbor govora i članaka".

O knjizi su govorili povjesničari Anđelko Mijatović i Stjepan Kožul, kancelar Vojnoga ordinarijata Anđelko Kaćunko, župnik zagrebačke župe Sveti Duh Ante Relota.

Mijatović je rekao da je knjiga satkana na obilju podataka i kako autor u njoj uglavnom prati sudbinu Crkve u Hrvata i hrvatskoga naroda.

Kaćunko je ocijenio kako je Roščić "knjigom dezodorirao hrvatski medijski, kulturni i javni prostor". "Sad će oni kojima je magija nadražila nos početi javno kihati", rekao je.

Kožul je napomenuo da Roščićeva literarna trilogija prati povijest Crkve i hrvatskog naroda. "Još uvijek nije dovoljno istražena povijest balkanskih ateista koji su demokraciju i ljudska prava pretvorili u ideologiju laži i mržnje", ustvrdio je.

U knjizi su objavljena predavanja, propovijedi i članci nastali u rasponu od dvadesetak godina, piše fra Roščić u pristupnom slovu i dodaje kako i naslov knjige kazuje da je riječ o uradcima koji su bili stanovit "progovor" u vremenima naše crkvene ili društvene šutnje.

Autor u knjizi "Nismo šutjeli" na 252 stranice piše o Domovini, Domovinskom ratu, Bleiburškoj tragediji, kardinalu Alojziju Stepincu, Bruni Bušiću, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, nasljeđu crvenih i crnih "jakobinaca", o "Međugorju" i "Hercegovačkom slučaju" i o "Teološkom društvu Kršćanska sadašnjost".

Predgovor knjizi napisao je Anđelko Kaćunko, a pogovor Anđelko Mijatović.

Fra Nikola Mate Roščić (1940.) je franjevac konventualac. Objavio je više knjiga, a među njima su "Kristologija kamena" i "Nova religija globalizma".

(Hina) xmk yln

Pročitajte više