Predstavljena knjiga o baroknom slikarstvu u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji

OPSEŽNA monografija "Barokno slikarstvo u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda" Mirjane RepanićBraun predstavljena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Monografiju su izdali Institut za povijest umjetnosti i Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda.

Mirjana Repanić-Braun obradila je u knjizi više od četiri stotine slikarskih djela 17. i 18. stoljeća iz crkava i samostana spomenute provincije, koji se nalaze od Trsata do Iloka.

To je i prva knjiga, odnosno studija o baroknom slikarstvu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji, istaknuo je Milan Pelc, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti.

Mirjana Repanić-Braun naglasila je da je knjiga plod višegodišnjih terenskih i arhivskih istraživanja o slikarima-autorima i djelima koja pripadaju toj franjevačkoj provinciji.

Dodala je kako je riječ o korpusu djela odnosno inventaru franjevačkih crkava i samostana koji su netom prije osnutka današnje provincije 1900. pripadali Provinciji sv. Ladislava, Hrvatsko-kranjskoj provinciji sv. Križa i Provinciji sv. Ivana Kapistranskog.

Autorica ističe da je ikonografija franjevačkih slika nastalih u baroknom razdoblju utemeljena na poslijetridentskim temama Rimokatoličke crkve, Starom i Novom zavjetu, Evanđeljima i franjevačkoj ikonografiji.

Formalno-stilske značajke tih djela posljedica su umjetničkih strujanja u austrijskim pokrajinam u 17. i 18. stoljeću.

O važnosti monografije, kao znatnu prinosu baroknom slikarstvu u hrvatskoj povijesti i umjetnosti za koju se skrbe franjevci Provincije Sv. Ćirila i Metoda, govorili su i provincijal fra Lucije Jagec, fra Emanuel Hoško, Tonko Maroević, Irena Krašovec i fra Bonaventura Duda.

Ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti Milan Pelc najavio je tiskanje monografije o baroknoj skulpturi autorice Doris Baričević i monografiju o istarskom slikarstvu u nakladi Instituta.

Pročitajte više