Predstavljena knjiga "Paket izbori-preporuke za izborno zakonodavstvo u RH"

KNJIGA "Paket izbori preporuke za izborno zakonodavstvo u Republici Hrvatskoj" u izdanju udruge GONG predstavljena je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Koordinatorica tog projekta Vanja Škorić istaknula je da je njegov cilj poboljšanje izbornog zakonodavstva te usklađivanje s preporukama OESS-a i standardima Europske unije koja ga je i sufinancirala. Također i izrada kvalitetnog okvira za izborno zakonodavstvo, koje će regulirati poštene, slobodne i transparentne izbore, podići razinu informiranosti i povjerenje građana, birača i kandidata u pravnu sigurnost izbornog procesa.

U knjizi su objavljene rasprave s okruglih stolova te preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva; Zakon o popisima birača, Zakon o političkim strankama, Izborni zakon, Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu kao stalnom tijelu te Zakon o financiranju izbornih kampanja.

Autori knjige, njih petnaest, su sudionici u radnim skupinama projekta "paket izbori". Knjiga je tiskana u 500 komada i bit će distribuirana svim saborskim zastupnicima, nadležnim institucijama, novinarima i knjižnicama nekoliko fakulteta.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek kazao je kako je GONG prepoznao i uočio da reforma institucija može ponuditi rješenja koja će omogućiti odlučivanje na transparentniji i pravičniji način. Osvještena je potreba da se ono što je propisano obveznim uputama ugradi u izborni zakon, rekao je Zakošek. Dodao je da se tim projektom nije željelo ulaziti u rasprave o izbornom modelu i posebnim biračkim skupinama (dijaspora) već je usredotočen na proceduralne i institucionalne pretpostavke za provedbu regularnih izbora. Predložene su i inovacije - uspostava stalnog Državnog izbornog povjerenstva (koje bi imalo i dokumentarnu i analitičku funkciju), te mogućnost glasovanja poštom.

Govoreći o financiranju političkih stranaka, Zakošek je rekao da u Hrvatskoj nema mehanizama kontrole dopuštenih i zabranjenih načina financiranja, a knjiga donosi pregled kako je to pitane regulirano u drugim europskim zemljama i SAD-u.

Pročitajte više