predstavljena knjiga "retrospection" petra guberine

Knjiga na francuskom jeziku "Retrospection" akademika Petra Guberine u izdanju "ARTresor naklade", predstavljena je večeras u Novinarskom domu. L

Riječ je o sabranim radovima o verbotonalnoj metodi koju je akademik Guberina utemeljio u svojoj 26. godini života, kada je na Sorbonni u Francuskoj obranio doktorsku radnju, istaknuo je urednik knjige Claude Roberge.

Verbotonalna metoda filozofsko je pedagogijska metoda koja se bavi jezikom i govorom u najširem smislu (patologijski i normalni govor).

Od 1961. u Zagrebu djeluje poliklinika SUVAG koja po toj metodi primjenjuje dijagnostiku i rehabilitaciju govora i slušanja, podsjetila je profesorica u SUVAG-u Višnja Crnković.

Pojasnila je kako je i sam naziv poliklinike ustvari skraćenica od verbotonalne metode i njezina utemeljitelja akademika Guberine (Systeme Universel Verbotonal D'Audition Guberina). To je i središnja svjetska poliklinika verbotonalne metode.

"Akademik Guberina prije dvanaest godina pozvao me da grupiram i sistematiziram njegove radove", rekao je urednik Claude Roberge koji s akademikom na tom znanstvenom području surađuje od 1963.

Knjiga ima 28 radova, a do nekih je bilo dosta teško doći budući da su bili objavljivani u časopisima i revijama. Od tih 28 radova dva su intervjua, pet je radova koje je akademik Guberina radio s drugim autorima, a 21 je rad kojih je on sam autor, napomenuo je Roberge, te dodao kako je riječ o radovima nastalim u razdoblju od 1955. do 1994.

Jasna Bas iz francuskog veleposlanstva kazala je kako je svojim radom koji je krenuo iz Francuske i Hrvatske, te se poslije proširio po cijelom svijetu, akademik Guberina bitno obilježio francusko- hrvatske odnose, za što mu je Republika Francuska 1989. dodijelila svoje najviše odlikovanje - Legiju časti.

Višnja Crnković podsjetila je kako je 10. i 11. listopada u Rimu održan prvi Kongres međunarodne verbotonalne udruge kojemu je bilo nazočno 300 stručnjaka iz 14 zemalja i na kojemu je također predstavljena knjiga Petra Guberine "Retrospection".

Akademik Petar Guberina (1913.) nije zbog bolesti mogao biti nazočan večerašnjem predstavljanju knjige.

Pročitajte više