predstavljena knjiga "ZBIRKA RICHTER" marijana susovskog

Knjiga "Zbirka Richter" Marijana Susovskog, koja je danas svečano predstavljena u prostorijama te zbirke na Vrhovcu, monografija je o životu arhitekta, slikara, skulptora, grafičara i teoretičara Vjenceslava Richtera (1917.2002.).

Na 230 stranica tvrdo ukoričenog i bogato ilustriranog kataloga predstavljeno je dvjestotinjak djela Zbirke Richter, koju su Vjenceslav Richter i Nada Kareš-Richter donirali na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti.

Upravo ta monografija, koja je nadišla prvotno predviđenu katalošku formu, uokviruje ono što su Richteri poklonili Zagrebu, istaknuo je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković.

Osim popisa umjetnina, katalog donosi i reprodukcije svih radova ili primjerke pojedinih radova iz većih opusa. U knjigu je uključena i biografija umjetnika, popisi arhitektonskih, urbanističkih i scenografskih djela, popis nagrađenih radova, tekstova koje je osobno napisao i nagrada koje je primio, kao i bibliografiju.

Sam autor, kazao je kako puno toga vezanog za jednu impozantnu osobnost kakva je bila ona Vjenceslava Richtera, nije stalo u monografiju. No, o njemu će zasigurno u umjetnosti biti još puno govora, ustvrdio je Susovski.

Po njegovim riječima, Richter je dao velik doprinos u nastanku danas predstavljene monografije, no njezin izlazak iz tiska nije doživio. Stoga su organizatori upravo na njegov rođendan upriličili njezino predstavljanje.

Pročitajte više