Predstavljena knjiga Zvonimira Berkovića "Pisma iz Diletantije"

ZAGREBAČKI nakladnik Hena com predstavio je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu knjigu novinskih tekstova Zvonimira Berkovića "Pisma iz Diletantije".

O knjizi su govorili u ime nakladnika Fikret Cacan, povjesničar Ivo Banac, splitski sociolog religije Željko Mardešić, urednik u tjedniku "Globus" Marko Grčić i urednik knjige Zlatko Crnković.

Berković je vrijedan svjedok, ocijenio je Banac i dodao kako se ne slaže s Berkovićem oko diletantizma "ilirske ambalaže hrvatskoga narodnog pokreta".

Dodao je - navodeći Berkovićeve misli - kako provincijalnost duha leži u biću Hrvata, dok su im antidiletanti tek Khuen Hedervary i Vladimir Bakarić.

Mardešić je ocijenio kako Berković nosi u sebi dualizam počela, a prvo mu je počelo primat metode nad predmetom, a drugo je stanovita sućut prema sebi i drugima.

"Berković u svojim tekstovima nije podilazio čitateljima, i i njegovi tekstovi završavaju vrlo lucidnim zaključcima", kazao je Grčić.

Knjiga "Pisma iz Diletantije" sastavljena je od tekstova objavljivanih u tjedniku "Globus" i dnevniku "Vjesnik". Podijeljena je u sedam poglavlja - Hrvatski Kremlj, Avenija nenarodnih režima, Trg ekumenizma, Cesta hrvatske književne laži, Ulica Matice hrvatske, Stubama Apolona i Mačekov prilaz.

"Diletantizam je Rakovički ustanak. Diletantizam je kad Stjepan Radić, upravo dok u svijetu seljaci ubrzano i nepovratno postaju farmeri, proglašava Državno uređenje ili Ustav Neutralne seljačke republike Hrvatske.

Diletantizam je kada se hrvatska vojska u Bleiburgu panično nudi svojim bivšim antifašističkim protivnicima za buduće antikomunističke saveznike, a nitko od pregovarača ne zna engleski," piše u svojojo knjizi "Pisma iz Diletantije" Zvonimir Berković.

Zvonimir Berković je filmski redatelj, a rođen 1928. godine u Beogradu. Objavio je više knjiga novinskih tekstova među njima i knjigu "Zvonar katedrale duha".

Pročitajte više