predstavljena monografija "zagreb, modernost i grad"

Monografija "Zagreb, modernost i grad", povjesničara umjetnosti Feđe Vukića, predstavljena je večeras u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici. L

Sastavljena je od 15-tak znanstvenih studija i eseja koji prate nastanak i razvitak fenomena modernosti u Zagrebu, s različitih teorijskih aspekata, kako bi se dobio uvid u socijalne, ekonomske, urbanističke i umjetničke promjene tijekom 20. stoljeća.

Koncepcija monografije ne zaustavlja se na tradicionalnom poimanju i urbanizma i umjetničke produkcije, već se fenomen modernosti promatra u procesu razvoja urbanoga identiteta modernoga grada, istaknula je na predstavljanju Andrea Zlatar, članica zagrebačkoga Gradskog poglavarstva za područje kulture.

Tako se uz eseje o urbanizmu, arhitekturi, likovnosti, fotografiji, filmu, književnosti, klasičnoj glazbi i kazalištu nalaze i kulturološke studije o modi, dizajnu i rock glazbi.

Ocijenila je kako je središnje pitanje Vukićeve monografije objedinjavanje različitih teorijskih aspekata i fenomena u proučavanju Zagreba, koji postavljaju pitanje o urbanom i kulturnom identitetu Zagreba kao modernoga grada.

Andrea Zlatar također ocjenjuje da je Vukićeva monografija važna pojava na hrvatskoj izdavačkoj sceni, jer "uspješno kombinira znanstvene i teorijske aspekte s fenomenima svakidašnje prakse i esejističke čistoće, te obiluje podatcima i preglednim prikazima zagrebačke dvadesetstoljetne povijesti, a istodobno daje i cjelovite prosudbe razvitka grada".

"Autori - čiji su tekstovi posvećeni arhitekturi, dizajnu, urbanizmu i modi, s velikim brojem kvalitetno odabranih fotografija - nude integralni dio povijesti moderniteta Zagreba a taj se modernitet, upravo preko ove monografije, pruža vidljivim i prepoznatljivim publici", naglasila je Zlatar.

(Hina) ta sp

Pročitajte više